Depresiile post-natale
Sănătate · Mama si copilul / De Elena Soare, 26.02.2002

Despre depresiile post-natale am vorbit mai putin sau chiar deloc panaacum. Cine se gandeste la altceva decat la bucurie si fericire atuncicand este vorba de nasterea unui copil? Stand de vorba cu doctorita DoinaFilipescu de la cabinetul de obstetrica-ginecologie al PolicliniciiBatistei, am realizat cat de mult poate fi afectata sanatatea psihicaa unei proaspete mamici, daca nu este sprijinita de familie si prieteni.

Am incercat sa raspundem la cateva intrebari legate de aceste depresii,iar daca tu vrei sa stii mai multe nu ezita sa ne scrii.


1. Care este diferenta dintre depresiile post-natale si starile detristete de care sufera unele femei dupa nastere?
De obicei exista confuzii legate de aceste depresii post-natale carepot fi clasificate in urmatoarele trei categorii:
Starile de tristete sunt des intalnite si afecteaza 70-85% dintremame. Apar de obicei la trei zile de la nastere si pot dura pana la14 zile. Necesita cateva zile de odihna si sprijin, iar foarte rar serecurge si la tratament.
Depresia post natala este mult mai intensa si dureaza mai mult de douasaptamani. 10% dintre femeile care nasc sufera de aceasta depresie inprimul an de la nastere. Poate aparea dupa orice nastere si poate incepein orice moment de cand nasterea a avut loc, dar de obicei in primele2-3 saptamani.

Depresia poate dura luni de zile - pana la un an si jumatate, sau chiarmai mult daca nu este tratata. De obicei necesita consultarea unui medicsi tratament.
Psihoza post-natala afecteaza una din 1.000 de femei si apare in timpulprimelor 4 saptamani dupa nastere. Pacientele cu psihoza sunt foarteslabite si pot fi paranoice, se confrunta cu schimbari de comportament sauhalucinatii si vedenii care au ca subiect principal moartea copilului saufaptul ca acesta este posedat. Aceste halucinatii le indeamna pe pacientesa-si faca rau lor sau altora. Aceasta situatie necesita consultareaimediata a unui medic si de cele mai multe ori spitalizarea.


2. Exista factori care duc la cresterea riscului ca o femeie sa suferede depresie post-natala?
Existenta unor cazuri de depresii sau boli mentale in familie reprezintacel mai mare risc. Alti factori care par sa joace un rol important sunto sarcina nedorita, o nastere dificila si cu complicatii, o anomalie afatului, lipsa suportului social si o schimbare de moment cum ar fi omutare recenta, moartea unei persoane dragi sau schimbarea locului demunca.
Femeile care au suferit depresii la prima nastere sunt predispuse laacestea si la nasterea urmatoare. Din totalul femeilor cu depresiipost-natale, 1/3 risca sa sufere din nou de acestea.


3. Care sunt cauzele?
In timp ce cauzele exacte sunt necunoscute, cercetatorii sugereaza cadepresiile post-natale pot aparea in urma schimbarilor hormonale ce auloc dupa nastere si pot fi influentate de stres sau o schimbare majoraa stilului de viata.

4. Exista semne care indica aparitia depresiei post-natale?
Da. Simptomele includ tristetea, irascibilitatea, apatia, anxietatea,lipsa poftei de mancare, insomniile, comportament irational si pierdereaconcentrarii in luarea deciziilor. Femeile care sufera de depresiipost-natale se simt coplesite, sunt in incapacitatea de a face fatasarcinilor zilnice si au sentimentul ca nu sunt mame destul de bune.

5. Exista o tendinta comuna printre femeile care sufera de depresiipost-natale?
Depresiile post-natale nu par sa aiba legatura cu varsta sau cu numarulnasterilor avute. Nu pot fi asociate cu clasa economico-sociala saunivelul de educatie din care mamele fac parte. In orice caz, sentimentulde izolare sau singuratate este des intalnit printre femeile care suferade depresii. In cele mai multe cazuri un factor important este lipsa desprijin din partea partenerilor, a membrilor familiei, a medicilor sauprietenilor. A avea relatii bune, de incredere, pe care sa se poatabaza si care sa le ajute sa aiba grija de noul nascut nu este numaireconfortant, dar in acelasi timp ajuta si la sanatatea psihica a noilormame.

6. Care este cel mai bun tratament?
Depresiile post natale pot fi tratate cu succes cu medicament, terapie sauo combinatie a acestora. In cazul femeilor cu simptome usoare consultareaunui psiholog poate fi suficienta. O atentie deosebita trebuie acordatamamelor care alapteaza, insa exista si unele antidepresive care pot fiutilizate de acestea.

7. Ce rol pot juca psihologii in depistarea depresiilor post-natale?
O metoda folosita de acestia in diagnosticarea si tratarea depresiilorpost-natale este identificarea femeilor cu risc in timpul sarcinii siimediat dupa aceea. Pacientele la care au fost identificate depresiianterioare, care nu se bucura de sprijinul familiei sau care prezintaalte riscuri ce ar putea duce la depresii necesita supravegherea atentadupa nastere. De cele mai multe ori proaspetele mamici se simt jenatesa recunoasca ca sunt nefericite atunci cand toata lumea se asteapta caele sa fie fericite.
Una dintre cele mai bune metode de recunoastere a acestor depresii infazele incipiente este simpla intrebare adresata pacientelor in legaturacu starea lor psihica si acomodarea cu noua situatie de viitoaremame. Unii psihologi considera folositoare utilizarea unei scari demonitorizare a depresiilor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro