De ce ar trebui sa-i citesti copilasului tau?
Sănătate · Educatia / 28.05.2007

O lume intreaga se ascunde in carti, un univers in sine, in care putem accede ori de cate ori avem o clipa de ragaz si care, mai mult decat orice altceva, ne deconecteaza de la stresul cotidian. Acestea sunt numai cateva dintre avantajele de care ne vom bucura toata viata, singura conditie fiind aceea de a ne placea sa citim. Iata de ce prichindeii nostri ar trebui educati in acest sens...

Beneficiile nu se vor lasa deloc asteptate. Pe langa cele mentionate, iata alte cateva:
  • dezvoltarea vocabularului;
  • imbunatatirea abilitatilor de comunicare;
  • mai multa incredere in sine;
  • largirea orizonturilor si, in timp, dobandirea unei vaste culturi generale.

Pana cand va putea sa citeasca singur, trebuie sa-ti asumi acest rol. este incredibil cat de mult poate acumula un copilas cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. De asemenea, in aceasta perioada vocabularul sau se dezvolta incredibil de repede, el insusindu-si primele notiuni legate de cifre, culori, forme, animale - si toate acestea se pot cultiva cu ajutorul cartilor. Cu cat acestea au mai mutle poze, cu atat mai bine.


Specialistii americani in psihologie infantila recomanda sa-i citesti zilnic, indiferent cat de putin, in functie de timpul pe care il ai la dispozitie. Daca micutul se simte bine in postura respectiva, este bine sa-i citesti tinandu-l in brate. Pentru el este important sa te simta aproape si sa aiba sentimentul ca impartasiti impreuna aceasta experienta. Iata alte ponturi care se vor dovedi utile:

  • Dupa ce micutul este in masura sa-si exprime preferintele, citeste-i ceea ce-ti solicita (chiar daca ai sentimentul ca stii pe de rost povestea respectiva);
  • Citeste rar, astfel incat sa te poata urmari;
  • Foloseste intotdeauna intonatia adecvata contextului;
  • Descrie-i fiecare ilustratie si incurajeaza-l sa atinga paginile. Face parte din ritualul sau de "intimitate" cu basmul respectiv;
  • Daca vreun personaj nu are nume, il poti boteza ad hoc, dandu-i numele copilului si urmarind impreuna firul epic de la acest nivel.

Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca a-i citi unui copilas se poate dovedi un adevarat test de rabdare. Este esential sa ai rabdare si, in acelasi timp, sa fii foarte receptiva. Daca observi ca dupa ce ai citit jumatate de pagina, copilasul incepe sa se uite pe pereti, sa-si studieze degetelele (captivanta activitate, pentru el), sa se foiasca si sa scanceasca, este un indiciu ca ar trebui sa schimbi registrul si sa alegi alta poveste. Nu uita ca micutii iubesc repetitiile, deci daca ai identificat o poveste care ii place, nu ezita sa i-o citesti de mai multe ori.


Nu trebuie sa confunzi "semnalele" pe care ti le da micutul. Unii copii prefera sa se joace cu papusa, sa coloreze sau sa deseneze in timp ce li se citeste. Nu interpreta acest lucru ca fiind o lipsa de interes, ci urmareste-i reactiile. In prima faza, este bine sa alegi carti in care ilustratiile sunt mai numeroase si ocupa mai mult loc in pagina decat textul; de asemenea, daca vrea sa intoarca el paginile, lasa-l s-o faca. Nu uita sa-i pui intotdeauna carti la indemana, pentru a le rasfoi ori de cate ori are chef.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro