Cum il incurajezi sa-i placa lectura?
Sănătate · Educatia / 14.05.2007

Una dintre cele mai importante provocari pentru parinti, atunci cand vine vorba despre educatia copilului, se refera la cultivarea pasiunii sale pentru lectura. Bazele se pun de la cele mai fragede varste si nu peste multa vreme, vei ajunge sa culegi roadele. Pentru aceasta, este necesar sa-l incurajezi cu blandete, fermitate si duplomatie in aceasta directie, fara a-l obliga propriu-zis. Usor de zis dar mai greu de facut, nu-i asa? Poate ca nu, daca tii cont de cateva aspecte...

Puterea exemplului este foarte mare, deci o casa in care se afla o biblioteca vasta ar putea constitui un bun punct de plecare. Este bine sa-i citesti inca din primele saptamani de viata, chiar daca, in mod firesc, nu da semne ca ar intelege ceva. Dar informatia se inmagazineaza in creierul lui, de unde o va "invoca" dupa ce va mai creste si va avea, astfel, un vocabular mai dezvoltat. Asta ca sa nu mai spunem ca va manifesta o disponibilitate mai pronuntata pentru lectura, mai tarziu.

Pentru cei mici, cartile cu "model in relief" sunt binevenite, ei apreciind in mod deosebit faptul ca pot atinge paginile, in timp ce li se citeste. Bineinteles, cu cat sunt mai multe poze viu colorate, cu atat mai bine. Dar nu trebuie sa te limitezi la carti, pentru ca literele reprezinta un nivel superior. Apetitul copilasului pentru lectura poate fi dezvoltat pornind de la albume cu fotografii, casete sau CD-uri cu basme, ilustrate, etc.


Rasfoitul cartilor nu trebuie sa fie considerat o povara si depinde numai de tine ca micutul sa nu perceapa aceasta activitate astfel. Totul trebuie sa para (sau chiar sa fie) un joc. Daca este vorba despre albume sau ilustrate plastifiate, ii poti oferi unele in timp ce ii faci baie; va trece timpul mai usor, imbinand utilul cu placutul...

Nu cred ca mai este nevoie sa-ti spun ca poti folosi momentele cand il pregatesti de culcare pentru a-i citi o poveste sau a-i arata poze. Psihologii americani au demonstrat faptul ca metoda citirii impreuna cu micutul da intotdeauna rezultate bune. Transforma aceasta intr-un obicei si amandoi veti avea numai de castigat.


Pe masura ce micutul creste, ai grija sa aiba la indemana cartile si revistele sale preferate. Chiar daca nu cunoaste inca literele, isi poate dori sa le rasfoiasca, si pentru el nu poate sa fie decat benefic.

Si pentru ca a venit vorba - unii copii au obiceiul sa deschida cate o carte oarecare si sa bolboroseasca pe limba lor, avand pretentia ca fac lectura si fiind foarte mandri de ei din acest motiv. Ei bine, niciodata sa nu-l descurajezi pe micutul tau, daca observi ca face acest lucru; dimpotriva, lauda-l si arata-te foarte incantata de performantele sale. In caz contrar, il demobiizezi.


Daca te vede pe tine citind, incurajeaza-l sa faca si el acelasi lucru (tocmai am vorbit despre forta exemplului...). Discutati impreuna despre cele citite, fa conexiuni si paralele cu situatiile din viata reala ori de cate ori ai ocazia.
   
Nu institui sistemul recompenselor. Este util in alte situatii, dar nici pe departe acum. Copilasul trebuie sa inteleaga faptul ca nu citeste pentru a obtine vreo rasplata de la tine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro