Cum ajuta kinetoterapia la dezvoltarea bebelusului?

Bebelusi / 18.02.2010

Bebelusul tau e agitat, sufera de colici si nu stii ce sa faci sa-l linistesti? Apeleaza la kinetoterapie! Conf. univ. dr. Pasztai Zoltan, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala iti explica in ce masura aceasta terapie ti-ar putea fi de folos si ce alte beneficii ii mai poate aduce nou-nascutului.

Bebelusul tau e agitat, sufera de colici si nu stii ce sa faci sa-l linistesti? Apeleaza la kinetoterapie! Conf. univ. dr. Pasztai Zoltan, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala iti explica in ce masura aceasta terapie ti-ar putea fi de folos si ce alte beneficii ii mai poate aduce nou-nascutului.

 Inca din primele zile de viata ale copilului, familia trebuie sa inteleaga ca miscarea este deosebit de importanta si necesara pentru dezvoltarea armoniaoasa a bebelusului. Pentru a face kinetoterapie, nou-nascutul nu trebuie sa aiba neaparat probleme de sanatate. Prin stimularea motorie, se va realiza automat si stimularea psihica. Astfel, copilul se va adapta mai repede mediului si va depasi mult mai usor provocarile vietii.  

Kinetoterapia il ajuta pe nou-nascut sa scape de colici


Potrivit conf. univ. dr. Zoltan Pasztai, "in jurul varstei de 5-6 luni, sugarii incep sa aiba nevoie si de alte alimente, pe langa laptele mamei. Astfel colicile sunt mai frecvente, dar prin exercitiul fizic adaptat copilului putem usura digestia, peristaltismul si vom preveni si eventualele constipatii". Dar scopul principal al terapiei este de a realiza o "tensiune armonios echilibrata (eutonia)". Kinetoterapia mai ajuta la:dezvoltarea corporala;eliberarea tensiunilor; echilibrarea energetica; stimularea functiiilor aparatului cardiovacular, pulmonar, metabolic, a functiei de aparare a organimului, proceselor digestive, excretiei, functiilor cognitive, sistemului nervos, comportamentului psiho-social.  Analiza ontogenetica biolgica a activitatii fizice este o problema medicala si implicit kinesiologica. 

 
Potrivit specialistului, miscarile bebelusului sunt coordonate si adaptate in vederea realizarii unui scop, au caracter intentional si se dobandesc prin invatare motrica, care trebuie privita ca o invatare inteligenta care are o programare constienta.

Prin miscare se educa o serie de calitati fizice si psihice precum: simtul spatiului, simtul timpului, simtul ritmic, adaptarea bebelusului la mediul incojurator, obtinerea autonomiei corporale, dezvoltarea motricitatii grosiere si fine, a schemei corporale, a lateralitatii, organizarea perceptiva, dezvotarea fortei, vitezei, mobilitatii, supletii, indemanarii, rezistentei, obtinerea echilibrului etc.
  • pasztay zoltan, joi, 10.10.2013 13:07
    Cartea si literatura in doemniu !

    Personal de la mine , sau de la Universitatea din Oradea secretariat decanat . daca mai exista pe stoc . ZP

  • pasztai, joi, 05.07.2012 12:14
    Cartea kinetoterapie in neuropediatrie

    Stimati cititori , adresa de e-mayl la care puteti solicita cartea este pasztayzoltan@yahoo.com conf univ dr Zoltan Pasztai Universitatea din Oradea Specializare Kinetoterapie

  • Grigorie Ovidiu, vineri, 26.11.2010 12:26
    Carte de kinetoterapie

    Va rog frumos daca cunoasteti de unde pot face rost de carti kinetoterapie pe pediatrie, mai ales pe sugari, pentru imbunatatirea sanatatii, sa-mi dati si mie un raspuns. Va multumesc

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro