Ce faci asta seara?
Am discutat despre "problemele" adolescentilor, despre tulburarile de alimentatie, despre viata sexuala, despre piercing si tatuaje, despre calculator. Acum insa suntem in vacanta si de aceea mi-am propus sa abordez un asemenea subiect
Ce fac adolescentii cand n-au nimic special de facut? Care sunt distractiile lor? Unde si cu cine se simt bine?Asa cum veti spune, adolescentii isi petrec astazi cu totul altfel timpul liber decat o faceau parintii lor. Ce s-a schimbat? Ce a ramas la fel? Prin ce se deosebesc adolescentii de azi de cum erau parintii lor?
"Lumea s-a schimbat", spune mama unui adolescent. "Acum se comunica altfel, exista telefonie mobila, internet, poti vorbi cu oricine, din orice parte a lumii oriunde te-ai afla, il poti vedea, il poti auzi, ii poti trimite texte, poze, filme, melodii, poti vorbi cu necunoscuti, cu oameni din alte tari, iti poti face prieteni din orase in care nu ai calcat sau de pe alte continente", spune un tata.
Un alt tata sustine ca si lui i se pare mult mai atragator sa te "plimbi" pe site-uri decat prin parc. O mama este insa ingrijorata ca fata ei nu danseaza niciodata si nu intelege ce fac tinerii de azi la petreceri. "Pai noi dansam toata noaptea...ei ce-or face?"
Este la fel de adevarat ca monitorul a inlocuit cartile, cinematograful este si el tot pe dvd... Ne punem cu totii semne de intrebare despre cat de daunator este telefonul mobil, televizorul sau calculatorul, ce efecte vor avea lipsa de sport, de miscare, lipsa jocurilor de altadata, de ce nu si a dansului. "Dansul nu a disparut si nu va disparea niciodata", spune convins un tatic "doar ca este altul decat pe vremea noastra!"
Dar daca ne uitam cu bunavointa la adolescenti, gasim si activitati "bune". Unii dintre ei fac sport, altii joaca macar biliard, mersul pe role a cucerit lumea, jocurile de carti nu au disparut si sunt aceleasi ca pe vremea parintilor lor, de asemnenea ne intalnim cu ei la munte, pe patinoar si pe partiile de ski. Ba chiar ii vedem "zburand" cu parapanta sau cu barca cu motor.
Sa nu uitam si un alt aspect care din punct de vedere psihologic este important. Este vorba despre modelele pe care adolescentul le are. Daca ii vede pe parinti fumand in fata televizorului, mai greu isi va lua rucsacul in spinare ca sa plece pe munte sau va alege un curs de dans! In adolescenta se vad multe din achizitiile pe care copilul le-a facut pana atunci, iar cum ne petrecem timpul liber este unul dintre lucrurile care se invata inca din copilaria mica.
Ne amintim ce faceau parintii nostri cand eram mici, daca mergeau in parc, la munte sau daca stateau in casa. Ramanem cu placerea patinatului sau a inotului de cand eram prescolari. Putini oameni invata sa inoate sau sa patineze cand sunt mari.
Nu in ultimul rand sunt activitatile pe care le putem avea impreuna. Sigur ca adolescentii au nevoie de un timp doar al lor, cand sunt cu prietenii, cu iubitul, la petreceri sau joaca diferite jocuri. Cu toate acestea, multi parinti se exclud singuri din viata lor, fara sa incerce macar sa stabileasca vreun program comun, de teama ca vor fi refuzati sau pentru ca le este greu, sunt obositi, plictisiti si stresati.
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI