Ce face bebelusul tau in mediul intrauterin?
Chiar daca mai sunt cateva luni pana cand il vei putea tine in brate, micutul tau este inca din perioada sarcinii extrem de receptiv la ceea ce se petrece in jurul sau. Incepand din primele saptamani, viitorul bebelus aude, vede si simte ceea ce se intampla - atat in micul lui univers pe care i-l ofera organismul tau, cat si in afara acestuia. Prin urmare, pe langa mentinerea unui regim de viata sanatos si evitarea stresului, sunt inca multe alte lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta sa se simta cat mai confortabil.
- Asculta muzica relaxanta - va va face bine amandurora. Pe tine te va destinde, si astfel va fi stimulata secretia de endorfine - asa numitul "hormon al fericirii", care induce o stare generala de bine, ceea ce se dovedi benefic si pentru micutul din burtica.
- Incepand din luna a treia de sarcina, micutul incepe sa se dezvolte foarte repede. Catre mijlocul perioadei de graviditate, vei incepe sa ii percepi reactiile la diferite sunete sau zgomote din mediul exterior. De exemplu, daca viitorul tatic obisnuieste sa "discute" cu bebelusul, vei simti cum micutul se misca sau te loveste usor cand aude vocea tatalui - un indiciu ca ii recunoaste glasul.
- Pe de alta parte, tine cont de faptul ca zgomotele puternice il agita pe cel mic si constituie o sursa de stres pentru el, asa incat evita mediile aglomerate si mentine-ti vocea joasa. In felul acesta, micutul se va simti in siguranta in mediul pe care organismul tau l-a creat special pentru el. Insa, daca este inevitabil sa ridici tonul, nu te ingrijora - lichidul amniotic din uter amortizeaza considerabil sunetele. Potrivit unor cercetari intreprinse de specialistii americani, emotiile firesti, cotidiene, ale viitoarei mame il vor ajuta pe micut sa se adapteze mai usor mediului exterior.
- Este un fapt dovedit stiintific: bebelusul poate percepe stimulii vizuali inca din viata intrauterina. Fenomenul este asemanator celui pe care il experimentam noi cand inchidem ochii, orbiti de lumina puternica a soarelui. S-a stabilit ca cel mic poate vedea umbre in tonuri de portocaliu si rosu. In jurul celei de a patra luni de sarcina, va incepe chiar sa reactioneze la lumina - fie o evita, intorcandu-se cu spatele, fie isi modifica pozitia pentru a percepe mai bine sursele luminoase.
- Ceea ce mananci tu, mananca si micutul tau, iar reactiile voastre vor fi similare - in fond, acum sunteti o singura fiinta! Mananca sanatos, include cat mai multe fructe, legume si lactate in alimentatia zilnica si evita sa te enervezi. Gandeste pozitiv si bucura-te de minunea pe care o vei infaptui peste numai cateva luni.
- Vorbeste-i cat mai des micutului si implica-l si pe viitorul tatic in "discutiile" voastre. Cele noua luni de sarcina reprezinta o perioada cu totul aparte, pe care nu o veti mai trai niciodata - nu cu acest bebelus - asa incat bucurati-va la maxim de momentele acestea.
- Nu fa miscari bruste sau efort fizic mare. Este important de stiut ca, in timp ce faci o plimbare lenta, miscarea corpului functioneaza ca un adevarat leagan pentru bebelus, care adoarme in burtica. Asa se explica faptul ca, dupa nastere, micutul adoarme atunci cand este usor leganat...