Are trei luni si incepeti deja sa va intelegeti!
Progresele pe care le face micutul tau de la o saptamana la alta sunt pur si simplu uimitoare, iar tu esti in culmea fericirii: mai multa siguranta in miscari, va recunoaste pe tine si pe taticul lui, prinde in manuta jucariile si le studiaza foarte concentrat, devine tot mai atent si mai receptiv... Aceasta ca sa nu mai spunem ca doarme mai multe ore la rand, iar tu poti sa te mai si odihnesti!
Miscarile sunt mai fermeIncepand din aceasta lume, bebelusul poate sa-si ridice capul si sa-l mentina astfel cateva momente, in timp ce sta culcat pe spate. Cand sta pe burtica, isi ridica pieptul si capul, ca si cum ar face exercitii de fitness. Il poti ajuta si sustine in aceste "demersuri", stand in fata lui, incurajandu-l si stimulandu-l cu o jucarie viu colorata si zgomotoasa. Nu exagera insa - micutul nu trebuie sa-si suprasolicite musculatura si sistemul osos.
O mai buna coordonare a mainilor si picioarelor
Micutul isi misca manutele si isi flexeaza piciorusele mai tot timpul - inclusiv in timpul somnului. Oasele bazinului devin mai ferme, articulatiile - mai flexibile, asa incat poate lovi cu piciorusele mult mai bine decat pana acum. Daca il tii in pozitie verticala, vei vedea cum isi impinge corpul in jos. Daca-i oferi o jucarie, o va prinde in manuta (si o va duce spre gura, bineinteles - dar e normal, micutul e in plina explorare). Poti sa-i stimulezi coordonarea dintre privire si miscare, tinandu-i o jucarie in fata ochilor si urmarindu-l daca incearca sa o apuce.
In sfarsit, vei putea sa mai dormi si tu...
Bebelusul incepe sa-ti acorde si tie cateva ore de odihna, dormind aproximativ cate sase ore pe noapte. Poate ca se mai trezeste daca-i este foame sau si-a udat scutecul, insa la intervale mult mai mari.
Recunoaste, fara dubii, pe mami si pe tati
Micutul tau este familiarizat demult cu fata ta si s-a atasat de tine - analog, in cazul partenerului tau. Probabil ca le zambeste inca si persoanelor straine, mai ales cand acestea il privesc in ochi si ii vorbesc. Dar fii sigura ca omuletul incep sa-si creeze un sistem de criterii - cine este si ce reprezinta cineva in viata lui, si totodata are si preferinte.
Dezvoltarea vocabularului incepe acum!
O serii de studii realizate recent de catre o echipa de cercetatori americani au demonstrat existenta unei legaturi clare intre coeficientul de inteligenta al copilului si cat de mult i s-a vorbit in primul sau an de viata. Asadar, stimularea verbala este foarte importanta in aceasta perioada. Prin urmare, vorbeste cu el cat poti de mult: cand iesiti la plimbare, spune-i ce se vede in jur, cand ii faci baie vorbeste-i despre ce ai facut peste zi. Micutul nu intelege si nu poate repeta inca, dar fii sigura ca "stocheaza" informatia - iar memoria lui este in plina dezvoltare.
Bebelusul incepe sa reactioneze la stimulii exteriori
Asa cum ti-am spus, copilasul este extrem de receptiv si absoarbe orice informatie care ii parvine. De acum insa, este apt si sa reactioneze (de exemplu, zambeste propriei imagini reflectate in oglinda), iar cand vorbesti cu el, este posibil sa abandoneze temporar preocuparea de a-si suge degetul, pentru a te asculta. Nu-i asa ca e amuzant si irezistibil de simpatic? Si te asiguram ca acesta este numai inceputul...