Legătura dintre probiotice și depresie
Sănătate / 16.06.2017

Nu este un lucru neobișnuit ca persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil să se lupte și cu depresia. Un nou studiu sugerează că suplimentele probiotice pot oferi ameliorare atât pentru depresie, cât și pentru sindromul intestinului iritabil. Iată de ce!

Ce corelație există între probiotice și despresie?

Studiul realizat a arătat o legătură între probiotice și ameliorarea stării de spirit în cazul persoanelor cu sindromul colonului iritabil și depresie sau anxietate, precum și schimbări la nivelul regiunilor creierului responsabile pentru emoții. Cele mai multe cercetări anterioare pe această temă au fost realizate cu ajutorul persoanelor fără tulburări ale dispoziției. Pentru realizarea acestei cercetări, oamenii de știință de la Universitatea McMaster din Canada au recrutat 44 de adulți, care sufereau de sindromul colonului iritabil, precum și anxietate / depresie ușoară sau moderată. Aceștia au fost urmăriți timp de 10 săptămâni, jumătate dintre ei luând o doză zilnică de probiotice, iar cealaltă jumătate un medicament placebo.


După 6 săptămâni, persoanele care au luat probiotice au reușit să scadă nivelul depresiei cu 64%, pe când cei care au luat placebo au scăzut nivelul cu 32%. Rezultatele au fost similare și după 10 săptămâni. Atunci când oamenii din studiu au făcut RMN-uri, cercetătorii au descoperit că nivelurile depresiei scăzute au fost asociate cu schimbări la nivelul creierului. Aceste schimbări în ceea ce privește activitatea creierului susțin ideea că probioticele au proprietăți antidepresive.


O explicație pentru îmbunătățirea stării de spirit a persoanelor care au luat probiotice ar putea fi legată de faptul că s-au simțit mai bine fizic, așa că li s-a îmbunătățit și dispoziția. Acesta a fost un semnal pentru oamenii de știință, deoarece se pare că probioticele pot acționa chiar asupra creierului.

Amigdala, o parte a creierului, tinde să fie roșie la persoanele cu depresie, iar în urma acestui studiu a părut să se răcească.

De asemenea, nu au fost raportate efecte secundare serioase legate de probiotice, sugerând faptul că un astfel de supliment ar putea reprezenta modalitatea perfectă de a trata problemele stomacului, cât și pe cele legate de starea de spirit. Studiile au analizat diferite tipuri de probiotice, iar o revizuire recentă a constatat că bifidobacteriile păreau să funcționeze mai bine pentru simptomele gastrointestinale decât un alt probiotic comun - lactobacili.


Unii experți sunt de părere că bacteriile intestinale influențează creierul, și viceversa, în principal prin inflamația sistemică. Dar, în acest studiu, cercetătorii nu au găsit nicio diferență în markerii inflamatorii între persoanele care au luat probiotice și cele care au luat placebo.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro