Intervenție revoluționară la Centrele de Excelență ARES: anevrism celebral, vindecat prin montarea stentului FLOW-DIVERTER
Sănătate / 26.03.2015

O nouă procedură revoluționară a avut loc ieri la Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES. O femeie în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu anevrism celebral, a fost operată cu succes, corectându-i-se afecțiunea prin montarea stentului FLOW MODULATION DEVICE. Procedura minim invazivă realizată reprezintă o intervenție de ultimă oră în România.

“Pacienta avea un anevrism de segment cavernos pe artera carotidă internă dreaptă (neoperabilă prin tehnici chirurgicale clasice), iar noi am montat un stent de tip flow diverter cu ajutorul căruia am deviat fluxul de sânge din interiorul anevrismului (sacului anevrismal) în artera carotidă internă. Procedura a decurs fără niciun fel de incidente, iar pacienta va fi externată în 24 de ore. Procedura este permanentă, are o medicație stabilită pentru următoarele trei luni și vom efectua un control post intervenției la finalul tratamentului. Stentul este de generația a 3-a și este realizat de o companie germană, reprezentând ultima tehnologie în acest domeniu la nivel mondial.”
a spus Dr. Stefanita Dima, medic primar radiolog la Centrele de Excelență ARES, acesta fiind și primul medic din România cu o diplomă europeană în neuroradiologie intervențională.

Procedura de corectare a anevrismului cerebral prin montarea stentului FLOW MODULATION DEVICE are loc sub anestezie generală. După ce anestezia se efectuează, se realizează o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care se va introduce o teacă arterială care are forma unui tub subțire de plastic. Ulterior, se administrează heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge în timpul intervenției). În teaca arterială se introduce un cateter, iar pe acesta un microcateter prin care este livrat stentul cu ajutorul căruia se va redirecționa fluxul sangvin astfel încât circulația să aibă loc  printr-un circuit corect, eliminându-se astfel riscul ruperii anevrismului cerebral.


Procedura a fost efectuată în cadrul departamentului de Neuroradiologie Intervențională din cadrul Centrelor ARES București și a durat 2 ore.

Avantajele acestei tehnici sunt: reduce riscul de ruptură și reduce simptomatologia, nu necesită craniotomie ( incizie la nivelul craniului), poate reduce dimensiunile unui anevrism considerat anterior inoperabil, este un tratament minim invaziv, cu recuperare și spitalizare scurte. Procedura minim invazivă, în cazul acestei paciente, era singură metodă terapeutică disponibilă, afecțiunea nefiind eligibilă pentru o intervenție prin tehnici chirurgicale clasice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro