Hipotalamusul - acesta trimite din creier semnalul de începere a ovulației și este responsabil pentru stimularea celor doi hormoni ai ovulației: FSH (hormonul de stimulare foliculara) și LH (hormonul luteinizant). Un nivel ridicat al stresului sau activităților fizice poate cauza tulburări la nivelul funcționării hipotalamusului, ceea ce duce mai departe la amenoree, lipsă totală a ovulației și a ciclului menstrual.
 
Subponderalitatea este de asemenea o cauza des întâlnită a amenoreei. Creierul și glandele endocrine au nevoie de un minimum de grăsime corporală pentru a funcționa în limite normale.


Excesul de prolactină - în apropierea hipotalamusului se află hipofiza, care în unele cazuri produce în exces prolactină. Acest proces duce la scăderea producției de estrogeni și afectează astfel funcționarea corectă a ovarelor. Un simptom des întâlnit al excesului de prolactină este producerea de lapte matern atunci când femeia nu este însărcinată.
 
La capătul opus al spectrului tulburărilor de ovulație se află rezerva ovariană redusă, care nu are capacitatea de a se reface și poate duce la menopauză prematură -€“ un semnal de alarmă pentru fertilitate. Un mod de prevenție a acestei afecțiuni este realizarea unui test de fertilitate (dozarea hormonului anti Mullerian) prin care se determină rezerva de ovule rămase în ovare, respectiv potențialul fertil al femeii.

 
Cum știu dacă are loc sau nu ovulația?
 
Cel mai întâlnit semnal al ovulației este reprezentat de mucusul cervical. În apropierea perioadei de ovulație, acesta devine subțire, filant și alunecos, asemenea consistenței unui albuș de ou. Un alt mod prin care femeile își pot da seama când a avut loc ovulația este atunci când are loc o creștere a temperaturii bazale, temperatură vaginala luată dimineață, la trezire. Imediat după ovulație, temperatură crește cu 0,5-1,6 grade, datorită creșterii producției de progesteron.

 

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro