Nu mai merg lucrurile in pat?
Sănătate · Ginecologie / De Elena Soare, 29.03.2002

Un subiect "la moda" il reprezintadisfunctiile sexuale. La moda deoarece se pare ca sunt din ce in cemai frecvente, ca simptom al unei...

Un subiect "la moda" il reprezintadisfunctiile sexuale. La moda deoarece se pare ca sunt din ce in cemai frecvente, ca simptom al unei societati in continua tranzitie,consumatoare de energie si responsabila de sacrificarea nevoilorinstinctive in favoarea celor de afirmare sociala si profesionala.

Pe de alta parte insa, exista o intensa mediatizare a tot ceea ce tine deeros. Astfel, tot mai multi oameni au devenit constienti de faptul caviata sexuala reprezinta o sursa de implinire de satisfactii, dar sio zona foarte expusa, sensibila la orice fel de perturbari. Factoriicare perturba functionarea sexuala pot fi de origine biologica saupsihologica.


Factori de natura psihologica
Psihologul Genoveva Teleki, de la cabinetul de planificare familiala SECS, ne-a vorbitdespre astfel de factori: "Disfunctiile psihologice pot avea diversecauze, care pot fi gasite fie in trecut, in modul de structurare apersonalitatii individului, fie in relatia prezenta. Psihanaliza sustineideea incidentelor din copilarie care influenteaza in mod inconstientcomportamentul adultilor. Situatia de a fi victima unui abuz, de a fitrait o experienta incestuoasa, de a fi fost surprins de parinti pepunctul de a intreprinde o activitate sexuala, sunt evenimente ce potproduce disfunctii sexuale. Acestea se pot datora insa si unor experienterecente, in special relatiilor de cuplu. Deseori exista un conflict inrelatie, care de obicei este indus de unul dintre parteneri, cel cu ofunctionare mai nevrotica, tulburarea sexuala reprezentatnd simptomulsau folosita de unul dintre parteneri sau de ambii in razboiullor. In plus, lipsa de comunicare, informatiile eronate sau incomplete inacest domeniu, incapacitatea de a empatiza cu partenerul, suspiciunile,gelozia, sunt doar cateva exemple. Se mai adauga bineinteles lipsa deeducatie sexuala sau o educatie rigida si restrictiva, convingerilereligioase inflexibile."


Tratament
Tratarea disfunctiilor sexualecare au drept cauza factori de natura psihologica se face prin mai multemoduri de abordare: consiliere, psihoterapia cognitiv-comportamentala,psihodinamica, sugestie si relaxare. Tot psiholgul Genoveva Teleki ne-aspus ce presupune o astfel de consultatie: "Psihoterapia psihodinamicapresupune analizarea pe de o parte a conflictului dintre doua tendintesau dorinte, dintre care una este constienta iar cealalta inconstienta,conflict al carui rezultat de compromis este simptomul si pe de altaparte relatia pe care pacientul o stabileste cu terapeutul. Astfel vor fireactivate trairile pe care pacientul le-a mai avut sau facut candva, cupersonaje semnificative din viata sa (parinti, frati, sot/sotie, prieteni,etc.).


Psihoterapia psihodinamica sau de orientare psihanalitica poatefi de scurta durata atunci cand se cerceteaza pe un simptom, sau de lungadurata cand vizeaza restructurarea de ansamblu a personalitatii. Aceastaabordare este recomandata persoanelor cu un nivel intelectual si deeducatie ridicat. Tehnici mai simple ar fi cele directive, precum:consilierea care presupune acordarea de sfaturi directe si precise,sugestia si relaxarea sau psihoterapia comportamentala. Rezulatul loreste mai spectaculos, cu aparitie rapida, dar cu rezulatate mai slabe intimp, deoarece in aceste cazuri se amelioreaza sau chiar elimina efectul,dar nu si cauza."


Factorii de natura biologica
Pentru a determinadiagnosticul, medicul caruia i te vei adresa va incerca mai intaisa afle bolile care pot cauza o astfel de problema. Asa ca este binesa-ti anunti medicul daca ai suferit sau suferi de una din urmatoareleboli care pot avea un mare impact asupra vietii sexuale:

Boli cronice precum diabetul, boli ale inimii sau ale ficatului. Acestea pot afectairigarea cu sange a organelor pelviene. In aceste cazuri creste si risculinfectiilor vaginale care pot provoca dureri in timpul sau dupa consumareaactului sexual.

Cancerul - tratamentele cu radiatii pentru o tumoare lanivelul vaginului sau unele medicamente folosite pentru aceasta pot ducela probleme de lubrifiere, deci la dureri in timpul actului sexual. Deasemenea si unele medicamente folosite pentru tratatrea cancerului lasan sau pentru prevenirea acestuia pot avea ca efect secundar o slabalubrifiere a vaginului si dureri in timpul actului sexual. Cancerul maipoate fi cauza oboselii, a fricii de moarte, a unor schimbari fizice ceeace duce la teama femenii, la sentimentul ca este respinsa.

Sarcina -in cele mai multe cazuri, activitatea sexuala nu trebuie intrerupta dinpricina unei sarcini, si sexul nu face rau daca nu exista complicatii,cum ar fi riscul unei nasteri premature. Viata sexuala in timpul sarciniidifera de la femeie la femeie. Unele isi intrerup activitatea sexuala dinprimele trei luni ale sarcinii, iar altele in ultimele luni. Pentru uneleaceasta nu mai prezinta nici un fel de interes odata cu aflarea vestii casuntinsarcinate, iar altele dupa nastere.

Menopauza - cantitatea redusade estrogen poate cauza o lipsa de lubrifiere a vaginului, irigarea cusange a zonei genitale va fi mai slaba, iar sensibilitatea vaginului vafi redusa ceea ce va ingreuna atingerea orgasmului.

Abuzul de alcool -alcoolul poate inhiba orgasmul. Consumul mare de alcool reduce dorintasexuala. Abuzul de droguri (in special narcoticele cum ar fi morfina siheroina) cauzeaza probleme sexuale si anuleaza libidoul.

Daca ai probleme
sexuale, spune-i doctorului ce fel de medicamente folosesti. Chiar sianticonceptionalele in unele situatii pot duce la lipsa dorintei de aface dragoste. Daca ai cumva dureri in timpul sau dupa actul sexualtrebuie sa-i descrii cat mai exact medicului unde sunt localizateacestea. Poate fi vorba despre:

Dureri vaginale: acestea se simtin interiorul vaginului, chiar si la introducerea unui tampon sau laun simplu control ginecologic. De cele mai multe ori sunt provocatede o slaba lubrifiere a acestuia. Pot fi cauzate si de o inflamare lanivelul vaginului, care poate fi rezultatul unei infectii sau a unei bolicu transmitere sexuala.

Vaginismul: poate fi provocat de o iritatieaparuta de la folosirea unui prezervativ, de la o nastere sau o operatieori poate fi cauza unei traume sau a unui abuz.

Durere puternica: sesimte adanc in vagin, cuprinde si spatele, intreaga zona pelviana sipoate ascunde o problema de medicina interna.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro