Sub 1% din pacientele infectate cu HPV  vor face cancerul de col.

In majoritatea cazurilor, raspunsul imun al pacientei determina vindecarea infectiei, fie de la inceput, fie dupa ce persoana respectiva a ajuns la stadiul de displazie.
 

Tipurile de HPV au fost clasificate in:

HPV cu risc oncogen inalt: 16, 18, 31, 45;HPV cu risc oncogen intermediar: 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59, 68;HPV cu risc oncogen scazut: 6, 11. Factorii de risc ai infectiei cu HPV sunt legati de activitatea sexuala. Astfel, riscul creste proportional cu nr de parteneri   si cu nr contactelor sexuale anterioare ale partenerilor. Varsta precoce la primul contact sexual este si ea un factor de risc. Varsta la care leziunile premergatoare cancerului ating maximul este 20-30 de ani.

 
Perioada lunga de latenta intre infectia initiala si aparitia cancerului de col demonstreaza ca HPV este responsabil, dar nu si suficient, pentru aparitia leziunilor premergatoare malignitatii, progresiunea catre cancerul de col fiind favorizata de prezenta suplimentara a unor cofactori. Acestia sunt:

raspunsul imun (capacitatea organismului de a se apara) scazut: imunosupresia apare in sarcina, in transplantul de organe, in cazul altui cancer;fumatul;infectiile locale cu virusul herpetic, cu Trichomonas;deficientele de vitamine A, C, acid folic.         

Infectia cu HPV nu are simptomatologie. Depistarea se face prin testul Babes Papanicolau care poate sugera prezenta infectiei prin modificari citologice si   de certitudine prin tipaj viral. Un mijloc de evidentiere a leziunilor virale este colposcopia, care va fi recomandata de ginecolog in momentul aparitiei unor modificari in testul Papanicolau. Acesta este indicat sa se faca anual, odata cu controlul de rutina ginecologic.
  • spataru garofita, sâmbătă, 10.12.2011 19:04
    tipaj viral

    am facut tipajul viral si mi-a iesit tulpina 16, ce pot face in continuare, exista tratament?

  • elena, joi, 21.07.2011 17:54
    HPV?

    foloseste protectie

  • alexandra, vineri, 06.05.2011 16:34
    virusul hpv

    eu si sotul meu facem tratament pentru virusul hpv timp de 6 luni,este interzis contactul sexual in perioada tratamentului? va ros ajutatima!

  • caster, joi, 18.12.2008 09:24
    informatii

    Soacra mea care are 70 ani, tocmai a fost diagnosticata cu cancer de col uterin. si numai are relatii sexuale de 20 ani!! Imi trebuie mai multe informatii despre CANCER

  • olteanu georgeta, luni, 08.12.2008 06:47
    cancerul de col

    si eu am aflat de curind ca m-ia iesit papanicolaul prost si ca as avea asa ceva ,dar , as avea si eu o intrebare, cum se manifesta , ce simti , ai o secretie sau te doare?! imi este frica sa merg sa repet analizele ptr ca nu stiu ce-mi va spune medicul meu ginecologic. ce ma sfatuiti? va multumesc. sa-i fac fetitei mele acel vaccin?

  • felixfelix, vineri, 05.12.2008 12:53
    HPV este ASOCIAT cu cancerul de col uterin

    HPV NU produce cancer de col uterin ci ESTE ASOCIAT cu acesta adica s-a descoperit ca un cancer de col uterin este insotit adesea de una dintre tulpinile considerate oncogene. Bun articolul, este primul de acest gen care incearca sa lamureasca cat de cat problema cancerului de col. FOLOSITI PREZERVATIVUL!

  • gabitzzat, duminică, 30.11.2008 23:03
    HPV la barbati

    Aceeasi problema o am si eu. Am fost diagnosticata de curand cu HPV, tulpinile 16 si 58, iar doctora mi-a recomandat sa fac totusi vaccinul pentru restul tulpinelor pe care nu le am si, de asemenea, mi-a recomandat ca si partenerul meu sa faca vaccinul. Acest vaccin este eficient si la barbati? Nu ma consider inca suficient de informata pentru a lua decizia de a ma vaccina impreuna cu partenerul meu, de aceea voi mai solicita parerea unui medic.

  • Fluturas, miercuri, 26.11.2008 09:28
    Transmitere HPV

    Exista un tratament pt barbati sa ne asiguram ca nu ne transmite acest virus? Pe care sa-l faca inainte de a accepta un raport sexual neprotejat. Sau trebuie sa ne protejam toata viata?

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro