Ecografia pelvina a femeii
Sănătate · Ginecologie / 19.02.2007

Este un examen neinvaziv al organelor din micul bazin. Acest tip de investigatie este foarte util in diagnosticarea afectiunilor ginecologice si obstetricale ale femeii.


De retinut ca examenul ecografic al organelor genitale interne ale femeii se poate realiza atit pe cale transabdominala (ecografia deja binecunoscuta de toti) cit si pe cale transvaginala (medicul fiind cel care
stabileste care dintre ele va este mai utila in situatia dumneavoastra).

 

Cand se recomanda?


Ambele investigatii ne ofera posibilitatea de a examina ovarele, uterul ,cavitatea peritoneala si nu in ultimul rind vezica urinara . Este de retinut ca ecografia nu este un examen nociv pentru organism

, motiv pentru care se poate repeta ori de cite ori este nevoie si bineinteles in timpul sarcinii, pentru depistarea acesteia sau pentru urmarirea ei.

Prin examinarea ecografica a pelvisului pot fi diagnosticate multiple afectiuni de la binecunoscutele chisturi ovariene la fibroame uterine, la colectii lichidiene pelviene si tumori ale sferei uro-genitale dar si ale organelor de vecinatate (colon sigmoid, rect).


Deasemenea, diagnosticul sarcinii extrauterine beneficiaza de contributia examinarii ecografice pentru depistarea acesteia chiar inainte de ruperea trompei uterine.


 

In timpul sarcinii - foarte utila


In timpul sarcinii ecografia pelvina ar trebui sa fie obligatorie pentru orice viitoare mamica care doreste sa se asigure de evolutia normala a sarcinii, de dezvoltarea normala a fatului si un in ultimul rind de depistarea precoge ale malformatiilor sau altor complicatii care pot pune in pericol viata mamei sau ale copilului sau pot reprezenta indicatii pentru intreruperea medicala a evolutiei sarcinii.


Dr. Laura Rusu

 Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala

Spitalul Euroclinic Bucuresti

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro