Disfunctiile sexuale feminine: cum pot fi depasite?
Sănătate · Ginecologie / 17.09.2009

Aproximativ 70% dintre cupluri intampina o problema de natura sexuala la un moment dat. Nu doar barbatii au astfel de dificultati, ci si femeile. Un studiu efectuat in SUA arata ca 43% dintre acestea au avut, cel putin o data in viata, probleme in viata sexuala.

Potrivit Medline Plus, principalele probleme cu care se confrunta femeile in viata sexuala sunt:

  • lipsa dorintei sexuale;
  • incapacitatea de excitare;
  • incapacitatea de a avea orgasm;
  • durerile in timpul actului sexual.

Toate acestea pot avea cauze fizice sau psihologice. Cauzele fizice includ boli precum diabetul, afectiunile cardiovasculare, neurologice sau problemele hormonale. Unele medicamente pot, de asemenea, sa influenteze libidoul si sa afecteze viata sexuala. Cauzele psihologice pot include problemele de la locul de munca, stresul, anxietatea, depresia, problemele din casnicie etc.


Problemele ocazionale de naturala sexuala sunt frecvent intalnite. In cazul in care persista mai mult de cateva luni la unul dintre parteneri, ar trebui sa apelati la ajutorul unui specialist.


Care este solutia?

Daca si tu te confrunti cu astfel de probleme, iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

1. Trateaza-ti afectiunile de care suferi
Daca principala cauza a disfunctiei tale sexuale este una medicala, trebuie sa urmezi un tratament corespunzator pentru a reusi sa treci peste aceasta. De exemplu, daca suferi de endometrioza, poate ai nevoie de o interventie chirurgicala. Odata ce afectiunea medicala este tratata, vei putea reveni la viata sexuala de dinaintea acesteia.


2. Cere ajutorul unui specialist
Daca suferi de o disfunctie sexuala care are la baza o cauza psihologica, precum dorinta sexuala hipoactiva, caracterizata de absenta dorintei sexuale, anumite terapii mentale iti pot fi de mare ajutor. Alte cauze psihologice ale disfunctiilor sexuale pot include anxietatea care are la baza abuzul fizic sau sexual. In toate aceste cazuri, un specialist in astfel de probleme te poate consilia si te poate ajuta sa-ti depasesti problemele.

3. Ai rabdare
Foarte multe femei care sufera de disfunctii sexuale din cauze medicale au asteptari nerealiste in ceea ce priveste revenirea la o viata sexuala normala. Tratamentul pentru anumite afectiuni poate fi de lunga durata sau in unele cazuri, cum este cancerul, este mai bine pentru ambii parteneri sa stabileasca reluarea momentelor intime impreuna si sa reinceapa treptat.


4. Vorbeste cu partenerul tau
Poate cel mai important pas in tratarea disfunctiilor sexuale este mentinerea comunicarii cu partenerul. Trebuie sa vorbesti mereu cu el, sa-i spui ce simti in orice situatie, chiar si in cazurile mai nefericite, de exemplu dupa ce ti-ai pierdut un san din cauza cancerului. Fii deschisa si elibereaza-te de frustrarile sau anxietatea care te-au cuprins din cauza pierderii unei parti a corpului sau a oricarei alte modificari care a survenit in carpul sau in sufletul tau. Desi te indoiesti, partenerul te poate ajuta mai mult decat crezi in astfel de situatii.


5. Ai grija la medicamente
Multe medicamente care le sunt prescrise femeilor au ca efecte secundare probleme sexuale. Verifica prospectele medicamentelor pe care le iei si intreaba doctorul daca ai si alta alternativa care sa nu prezinte astfel de efecte sau care sa aiba mai putine.

6. Nu consuma alcool si tutun
Alcoolul si fumatul pot influenta nu doar prognosticul sau tratamentul unei afectiuni, ci si dorinta sexuala.

7. Educa-te
Lucrul acesta inseamna ca trebuie sa te informezi mai mult despre corpul tau, sa-l asculti pe acesta, sa ai grija la schimbarile pe care le simti la nivel sexual in diverse perioade din viata ta, de exemplu in timpul si dupa sarcina sau la menopauza. organismul tau se transforma de-a lungul timpului. Stiind din timp ce se va intampla, vei putea sa intelegi mai bine schimbarile si sa depasesti anxietatea care duce la disfunctiile sexuale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro