9 greșeli din timpul menstruației care te pot face să te simți mai rău
Perioada menstruației cauzează adesea disconfort, dar dacă nu procedezi corect ți-ai putea accentua starea neplăcută fără să-ți dai seama.
Deși de obicei disconfortul creat de menstruație poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor sau al remediilor naturale, există obiceiuri care pot accentua crampele sau starea generală neplăcută. Contează foarte mult să eviți agravarea simptomelor menstruației pentru a trece mai ușor peste această perioadă a lunii și a putea să te implici în continuare în toate activitățile care îți plac.
Iată la ce obiceiuri trebuie să renunți pentru a nu-ți agrava starea când ești la menstruație:
1. Te speli prea des
Este adevărat că mirosul din timpul menstruației nu este tot timpul plăcut, dar nu este o soluție să te speli foarte des cu săpun, să folosești pudră sau șervețele umede. Dacă produsele utilizate conțin parfum pot cauza iritații deranjante. Specialiștii îți recomandă să folosești doar apa călduță pentru a nu afecta negativ flora vaginală.
2. Aștepți până în ultimul moment pentru a lua analgezice
Fă-ți o favoare și ia medicamente împotriva durerii de îndată ce simți primele crampe în zona abdomenului inferior sau a pelvisului. Este recomandat să iei ibuprofen la 6 ore pentru a nu permite durerilor să se intensifice. Este mult mai ușor să previi durerea decât să o stopezi după ce este deja foarte puternică, deci dacă știi deja că ai dureri în acea perioadă a lunii ar fi bine să ai la îndemână analgezice și să începi să le iei din timp.
3. Te lași păcălită de reclame sau ambalaje atractive
Exită produse care pretind că reechilibrează pH-ul vaginului sau că oferă hidratare, dar de fapt vor elimina bacteriile benefice și favorizează infecțiile. Nu ai nevoie decât de un produs care absoarbe eficient sângerarea menstruală, așa că limitează-te la tampoane sau absorbante fără parfum.
4. Nu consumi suficient fier
În timpul menstruației poți pierde între 30ml și echivalentul unei căni de sânge, în funcție de cât de abundentă este sângerarea. În aceste condiții rezervele de fier ale organismului vor scădea. Acest mineral este foarte important pentru oxigenarea celulelor și pentru a avea mereu energie. În cazul unei deficiențe de fier, organismul va reacționa prin triplarea absorbției de fier, ceea ce înseamnă că vei folosi mai mult fier decât de obicei și va trebui să consumi mai multe alimente care conțin acest nutrient. Include carnea roșie, stridiile sau caisele confiate în meniul tău pentru a te simți mai bine.
5. Nu mergi la sală
Probabil că exercițiile fizice sunt ultimul lucru la care te gândești în timpul menstruației, dar studiile realizate au relevat că dacă stai în pat ai putea să-ți înrăutățești starea. Astfel, femeile care fac mișcare cel puțin 60 de minute la nivel de săptămână, timp de minimum 2 luni, au crampe cu 30% mai reduse față de femeile sedentare. S-a observat și o îmbunătățire a stării de spirit, așa că merită să te ridici din pat și să fii activă.
6. Nu te ștergi corect
Când mergi la toaletă, indiferent dacă ai menstruație sau nu, trebuie să te ștergi din față spre spate pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în uretră. În caz contrar vei crește riscul de infecții urinare.
7. Îți pui singură diagnosticul
Foarte multe femei care au menstruații abundente și crampe intense preferă să meargă direct la farmacie pentru a cumpăra medicamente. Este mult mai util să te programezi la un consult de specialitate pentru a reuși să remediezi problema pe termen lung.
8. Cedezi tentației de a ronțăi
Gustările cu un conținut ridicat de sare precum chips-urile, covrigeii sau alunele prăjite pot agrava balonarea. Cu cât consumi mai mult sodiu, cu atât retenția de apă se va înrăutăți. În zilele de menstruație este util să reduci consumul de sare. Balonarea este un simptom frecvent și va dispărea de la sine după încheierea menstruației.
9. Nu schimbi tampoanele sau absorbantele suficient de des
Nu contează dacă preferi tampoane sau absorbante, însă trebuie să verifici la câteva ore pentru a preveni scurgerile. În cazul absorbantelor trebuie să verifici la 2-4 ore, iar pentru tampoane este indicat să le schimbi la 2-3 ore și să nu depășești 8 ore pentru niciuna dintre variante.