5 sfaturi ca să previi cancerul de col uterin, de corp uterin şi ovarian
Cancerul reprezintă, cu mai mult de 3 milioane de cazuri depistate anual şi 1,7 milioane de decese, a doua cea mai importantă cauză de morbiditate în Europa.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România se află pe primul loc în Europa la rata mortalităţii provocată de cancer, riscul de îmbolnăvire fiind de trei ori mai mare decât media Europeană.România înregistrează şi cel mai mare număr de cancere ginecologice, la nivel european, având cea mai ridicată rată a cazurilor de cancer de col uterin, 30 cazuri la 100,000 de femei, cu o rată de mortalitate de 18 cazuri la 100,000 de femei.
Dr. Doc. Fatih Güçer, specializat în oncologie ginecologică la Anadolu Medical Center din Istanbul, consideră că „principala cauză a numărului mare de cancere ginecologice este determinat de faptul că femeile nu merg regulat la control şi că, în unele cazuri, diagnosticul iniţial nu este corect”.
În cadrul departamentului de oncologie ginecologică de la Anadolu Medical Center au fost tratate în 2013 aproximativ 50 de paciente din România. Cele mai întalnite cazuri fiind cele de cancer de col uterin, cancer ovarian şi cancer de corp uterin.
România este ţara cu cel mai mare număr de pacienţi cu cancer de col uterin care se tratează în cadrul spitalului, pacientele din România venind, de obicei, în faze avansate.
Dr. Doc. Fatih Güçer oferă şi 5 sfaturi ca să previi cancerul de col uterin, de corp uterin şi ovarian:
1. controalele regulate
2. activitatea sexuală protejată
3. vaccinarea împotriva HPV
4. o dietă echilibrată
5. activitate sportivă de cel puţin 30 de minute zilnic