Fereste-ti copilul de amenintarile frigului
Copiii reprezinta categoria de populatia cu riscul cel mai mare de prezenta a degeraturilor. Ei pierd caldura mult mai rapid decat adultii si sunt refractari in momentele in care trebuie sa-si paraseasca prietenii de joaca pentru a intra in casa si a se incalzi.
Poti preveni degeraturile celui mic asigurandu-te ca este imbracat corespunzator temperaturilor scazute - evita hainele stramte pentru ca acestea incetinesc circulatia sangvina - chemandu-l in casa la intervale regulate si verificand primele semne ale degeraturilor.Degeraturile afecteaza mai ales extremitatile corpului - obrajii, nasul, urechile, degetele de la maini si de la picioare - lasandu-le inrosite si amortite. Degeraturile usoare pot fi tratate si acasa.
Ce trebuie sa faci?
- Adu-ti copilul in casa imediat.
- Indeparteaza toate hainele ude; acestea absorb caldura organismului.
- Scufunda partile afectate, daca este posibil, in apa calda - nu fierbinte! - pana cand se reintorc senzatiile tactile.
- Nu-i ingadui copilului sa verifice temperatura apei in timpul dezghetarii. Mainile amortite nu simt caldura si, drept urmare, pot aparea arsuri severe cauzate de o apa mult prea fierbinte.
Degeraturile severe se manifesta initial prin senzatii de piscatura ce sunt secundate de o amortire graduala a tesutului afectat. Pielea este alba, rece si se poate umfla. Degeraturile serioase au nevoie de spitalizare imediata.
Ce trebuie sa faci?
- Schimba copilul in haine uscate si inveleste-l intr-o patura. Du-l imediat la spital. Daca are picioarele inghetate, nu-l lasa sa mearga, ia-l in brate.
- Daca exista diferite impedimente in transportarea imediata a copilului catre cel mai apropiat spital - asteptarea masinii de salvare, de exemplu - da-i sa bea un lichid cald si acorda-i primul ajutor.
- Aplica pe zona afectata comprese calde timp de 30 de minute. Daca nu ai acces la apa calda, inveleste-l intr-o patura cat mai calduroasa.
- Nu folosi o sursa de incalzire directa - incalzirea directa poate produce mai mult rau decat bine. Bolnavul nu trebuie incalzit in preajma unui foc sau a radiatorului.
- Nu dezgheta zona afectata daca este in pericol de a ingheta din nou. Procedand astfel poti cauza leziuni severe tesutului.
- Nu aplica nici un fel de masaj/frictionare in zona afectata.
- Reincalzirea va fi insotita de o senzatie de arsura. Pielea se poate umfla sau poate prezenta basici, colorandu-se in rosu, albastru sau violaceu. Cand devine roz si dispare si senzatia de amorteala, zona este dezghetata.
- Pune comprese sterile, avand grija la fiecare deget in parte (al mainilor - al picioarelor), in cazul in care aceasta este zona degerata. Incearca sa nu spargi basicile, daca exista.
- Tine zona dezghetata la caldura pentru a preveni reinghetarea si invata-l pe copil sa atinga cat mai putin zona respectiva, in nici un caz sa nu se scarpine acolo.