Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatică)


Nivelul crescut al colesterolului şi obezitatea constituie doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grăsime. Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi în acest caz:

oboseala excesivă necorelată cu odihna cotidianăpierderea nejustificată a poftei de mâncare şi implicit în greutatedurerile abdominalerezistenţa la insulina inflamaţie, ce semnalează momentul în care boala se declanşează.

Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci când mai mult de 10% din ficat prezintă depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroză şi chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului). Ficatul gras este asociat şi cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute în sânge, un nivel ridicat al colesteroului dăunător şi un nivel mic al colesterolului benefic. În tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentaţiei, astfel încât corpul să metabolizeze rapid grăsimile ingerate. Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazează în principal pe modificarea stilului de viaţă, alimentaţiei nesănătoase, dar şi pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutină, în special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatică.  



Cum putem trata ficatul gras?


O măsură la îndemâna tuturor pacienţilor cu probleme hepatice este menţinerea unei alimentaţii bogate în proteine şi cu conţinut scăzut de grăsimi şi glucide, în care consumul de grăsimi saturate  este înlocuit cu cele nesaturate conţinute în pește, ulei de măsline, nuci.


Alimente care ajută ficatul


1. Verdeţurile
2. Sfecla roşie
3. Grepfrutul
4. Usturoiul
5. Ceaiul verde
6. Turmericul
7. Varza de Bruxelles
8. Broccoli.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro