Te-ai programat pentru o ecografie abdominala si nu stii ce reguli trebuie respectate inainte de efectuarea acestei metode de explorare a abdomenului?
Te-ai programat pentru o ecografie abdominala si nu stii ce reguli trebuie respectate inainte de efectuarea acestei metode de explorare a abdomenului?
Este important sa retii ca daca ai o suspiciune de boala abdominala, ecografia poate sa iti fie de folos in anumite limite, deoarece nu este dureroasa, se poate repeta fara riscuri de cate ori este nevoie si nu foloseste radiatii. In general, aceasta metoda de explorare se foloseste in depistarea anumitor probleme care pot sa apara la:
- ficat;
- splina;
- colecist si caile biliare;
- vase abdominale;
- vezica urinara;
- rinichi;
- uretere;
- pancreas;
- prostata;
- glande suprarenale;
- ganglioni intraabdominali;
- lichid in burta;
- ovare;
- uter.
Insa, specialistii sunt de parere ca aceasta metoda de explorare nu poate depista cancerul de colon sau sindromul de colon iritabil, apendicita, ulcerul, gastrita, colecistita, hepatitele si infectiile urinare.
Reguli inainte de ecografia abdominala
1. De obicei se recomanda efectuarea ecografiei pe nemancate, insa nu este neaparat obligatoriu acest lucru;
2. Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas nu consuma alimente cu un continut ridicat de grasimi in seara de dinaintea ecografiei;
3. Nu trebuie sa urinezi inainte cu 4-5 ore de programarea pentru ecografie (sau de seara pana dimineata);
4. Daca ai urinat de dimineata, este recomandat sa consumi 3-4 cani de lichid inainte de ecografie si sa nu urinezi deloc.
Cum se realizeaza ecografia abdominala?
In primul rand trebuie sa te programezi la un medic care este specializat in executarea ecografiei si in interpretarea imaginilor ecografice. In timpul consultului, medicul iti va spune sa indepartezi de pe abdomen hainele si sa te asezi pe spate pe un pat capitonat. Pentru ca transductorul sa alunece mai usor si sa asigure calitatea transmiterii undelor ultrasonore se aplica pe abdomen un gel. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata, unde se afla organul abdominal care trebuie evaluat.
Imediat ce procedura a fost realizata, gelul va fi inlaturat de pe abdomen si te vei putea imbraca. Dupa o ecografie nu este necesar sa adopti un anumit stil de viata sau alimentatie si activitate, atat timp cat aceasta schimbare nu sunt recomandata de catre medic. Asadar, poti sa apelezi cu incredere la aceasta investigatie pentru ca nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea ta, nefiind nici macar inconfortabila.
Exista riscuri la ecografia abdominala?
"Riscurile pot aparea in functie de afectiunea medicala de care esti suspectata, motiv pentru care trebuie sa vorbesti deschis cu medicul despre procedura. Printre factorii care pot influenta rezultatele se numara: obezitatea, gaze intestinale, materii fecale sau aer la nivelul intestinului sau rectului, bariu in interiorul intestinelor daca de curand ai facut un astfel de test
Alte investigatii pentru abdomen
Pe langa ecografie, alte investigatii recomandate de medici in cazul unor afectiuni la nivelul abdomenului sunt: ecoendoscopia, radiografia, endoscopia digestiva, analize de sange, analize pentru bila, secretie duodenala, gastrica si scaun, precum si tomografia computerizata sau RMN-ul in situatii speciale.