Un nou tratament pentru diabetul de tip 1
Bolnavii cu diabet au motive sa se bucure. Specialistii au dezvoltat un nou tratament pentru diabet care ar putea opri evolutia diabetului zaharat in doar 6 zile. Medicamentul, numit otelixizumab, pare sa stopeze declinul productiei de insulina din organism.
Bolnavii cu diabet au motive sa se bucure. Specialistii au dezvoltat un nou tratament pentru diabet care ar putea opri evolutia diabetului zaharat in doar 6 zile. Medicamentul, numit otelixizumab, pare sa stopeze declinul productiei de insulina din organism.Medicamentul actioneaza asupra sistemului imunitar si a mecanismului sau de autodistrugere ce cauzeaza acesta diabetul de tip 1. Drept rezultat, pancreasul incepe sa produca insulina necesara, scrie DailyMail. Afectiunea apare cand pancreasul nu mai produce insulina, sau productia scade semnificativ. Insulina ajuta la eliminarea excesului de zahar din sange. In lipsa acesteia, rinichii, ochii, inima si arterele au de suferit.
Trebuie administrat la scurt timp dupa diagnostic
Pentru ca eficienta tratamentului sa creasca, acesta trebuie administrat cat mai repede dupa ce diagnosticul de diabet tip 1 a fost stabilit. Tratamentul aflat in studii clinice se administreaza injectabil timp de 6 zile consecutive.
Oamenii de stiinta sustin ca acest tratament poate fi folosit nu numai in cazul diabetului de tip 1 ci si a altor afectiuni provocate de reactia anormala a sistemului imunitar, precum artrita reumatoida si psoriazis.
Este prea devreme pentru a spune daca acest medicament poate vindeca diabetul. Cercetarile sugereaza ca efectele pot disparea in cativa ani si ca repetarea tratamentului ar putea deveni necesara. Daca trece cu bine de studii, tratamentul ar putea aparea pe piata in mai putin de 5 ani, sustin specialistii.
"Consideram acest studiu drept un pas inainte in tratarea diabetului. Trebuie insa accentuat faptul ca acest tratament nu este recomandat pacientilor diagnosticati cu diabet tip 1 in urma cu mai mult timp," declara Dr. Iain Frame, director de cercetare la Institutul de Diabet din Marea Britanie.
Diabetul in lume
Potrivit datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in 2008, in Romania au beneficiat de tratament 538.648 de persoane cu diabet, dintre care 154.443 au urmat tratament cu insulina. La nivel international, diabetul predomina in India si SUA, 8% din populatie fiind afectata de aceasta boala. In India acest procent echivaleaza cu 41 de milioane de persoane, pe cand in SUA cu 19 milioane de persoane.
Complicatiile diabetului ar putea fi prevenite prin schimbarea dietei, cresterea activitatii fizice si imbunatatirea conditiilor de viata.
Cum putem preveni diabetul?
Diabetul de tip 1 este mai rar si reprezinta aproximativ 10% din cazuri. Apare cu precadere la copii, adolescenti, dar si la persoanele cu varsta sub 40 de ani. La tipul 1, celulele pancreasului se distrug si fie produc insuficienta insulina, fie nu produc deloc. Deseori, afectiunea este ereditara. Astfel, pacientii trebuie sa fie tratati cu insulina pentru a suprevietui. Diabetul de tip 2 este frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani si este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina.
Iata cateva sfaturi care te ajuta sa reduci riscul de diabet:
- Incearca sa-ti mentii greutatea intre valori normale. Studiile dovedesc ca persoanele slabe se imbolavesc rareori de diabet de tipul 2;
- Ai grija sa nu lipseasca din dieta ta cromul, care joaca un rol important in metabolismul glucozei (drojdie, stafide, sparanghel, alune, ciuperci, prune, orz, graham, orez brun, broccoli);
- Evita alcoolul, dulciurile si limiteaza consumul de sare;
- Inlocuieste grasimile animale cu cele vegetale. Persoanele care consuma grasimi de origine animala in exces sunt de trei ori mai expuse riscului de a face diabet;
- Consuma multe legume (dar nu prea multi morcovi si sfecla rosie) si alege fructe mai putin dulci (pepene rosu, mere cretesti, grepfrut, lamai);
- Fa miscare. Activitatea fizica regulata scade cantitatea de zahar din sange si imbunatateste actiunea insulinei;
- Fa-ti analizele macar o data la doi-trei ani. Iar daca unul dintre parinti sau rudele apropiate sufera de diabet, dupa varsta de 35 de ani se impune un control medical anual.