Tot ce trebuie sa stii despre diabet
Sănătate · Medicina generala / 04.09.2007

Diabetul zaharat este o boala metabolica, care evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina. Din acesta cauza pacientul simte nevoia sa bea multe lichide, are o pofta de mancare exagerata, si urineaza cantitati mai mari de lichid. Totodata, acesta are frecvent: abcese, infectii urinare si paradentoza.

Diabetul zaharat este o boala metabolica, care evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina. Din acesta cauza pacientul simte nevoia sa bea multe lichide, are o pofta de mancare exagerata si urineaza cantitati mai mari de lichid. Totodata, acesta are frecvent: abcese, infectii urinare si paradontoza.

 

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii, care se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange

. Aceste semne pot debuta brusc la pacientii cu varsta mai mica de 40 de ani, si care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale simptomele apar gradat in a doua jumatate a vietii.


Tipuri de diabet

1. Diabet juvenil, cu prezenta de acetona in urina, dezechilibru acido-bazic si diminuarea rezervei alcaline. De regula, acesta este o forma grava, iar persoana in cauza este insulino-dependenta.  

2. Diabet gras, apare la adulti si batrani. In prima faza, aceasta forma de diabet poate fi tratata numai cu un
regim igieno-dietetic, prin homeopatie si fitoterapie. Daca acestea nu dau rezultatele scontate se trece la pasul urmator, si anume, administrarea de insulina.

Forme secundare de diabet, date de exista conditiilor patologice care favorizeaza sau determina aparitia dibetului:

  • Boala pancreatica;
  • Tulburari hormonale;
  • Indus de medicamente si substante chimice;
  • Anomalii ale receptorilor insulinei;
  • Sindroame genetice.


Tratament

Fitoterapia, plantele cele mai cunoscute cu actiune hipoglicemianta:


  • radacita de brusture se administreaza sub forma de ceai, care este baut de 3 ori pe zi;
  • frunze de afin, de asemenea, se administreaza sub forma de ceai, dar sunt baute 2 cani pe zi;  
  • frunze de nuc se folosesc sub forma de infuzie si se beau 2-3 cani pe zi;
  • tecile de fasole din care se prepara un decoct din 250 g de teci uscate la 1 litru apa, care se fierb pana scade cantitatea la 3/4 din litru. Aceasta cantitate este bauta in fiecare zi, 4 zile pe saptamana;
  • frunzele de salvie trebuie macerate la rece si apoi consumate;
  • frunzele de urzica, administrate tot sub forma de infuzie, se prepara din 60g de frunze la un litru de apa si se beau 2 cani pe zi.
  •  

Regimul igieno - dietetic este cea mai importanta masura in fazele evolutive ale bolii. Astfel, bolnavul de diabet trebuie sa cunoasca cele 3 tipuri de alimente din viata sa:

1. Alimente interzise: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, stafide, curmale, prune), prajiturile, inghetata, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii.
2. Alimente care trebuie consumate in cantitati limitate: painea, cartofii, pastele fainoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, branza de vaci.
3. Alimente care pot si consumate fara restrictii: carnea si derivatele de carne, pestele, ouale, branzeturile, smantana, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide.

Dupa continutul de glucide alimentele sunt clasificate:

  • alimente cu 5% glucide: varza, conopida, stevia, ardeii grasi, vinetele, dovleceii, rosiile, castravetii, fasolea verde, ridichile, ciupercile, pepenele verde, portocalele, mandarinele, grapefruitul, afinele, laptele, branza de vaci;
  • alimente cu 10% glucide: morcovii, ceapa, sfecla, telina, mazarea verde, capsunele, ciresele, merele, perele, piersicile, strugurii, nucile, alunele, mamaliga;
  • alimente cu 15% glucide: merele ionatane, caisele;
  • alimente cu 20% glucide: cartofii, fasolea uscata, bananele, prunele, pastele fainoase.
  • alimente cu 50% glucide: painea.

Tratamentul balnear impotriva diabetului presupune o cura interna, in care se folosec apele minerale, alcaline, sulfuroase, sulfatate, calcice, magneziene. Acest tratament nu este recomandat bolnavilor diabetici dependenti de doze mari de insulina sau cu complicatii severe.


Complicatii

Prezenta diabetului zaharat face posibila aparitia a 2 complicatii majore:

1. Cetoacidoza diabetica, determinata de deficitul de insulina in paralel cu cresterea concentratiei de glucagon, apare, de cele mai multe ori, in cazul intreruperii tratamentului cu insulina. Pacientul nu are pofta de mancare, are greaturi, varsaturi, urineaza frecvent si in cantitate mai mare, are dureri abdominale. In lipsa tratamentului se poate ajunge la coma.

2. Coma hiperosmolara, sindrom de dehidratare accentuata in conditiile unui aport insuficient de apa. Tratamentul se realizeza urgent cu cantitati mari de lichide intravenos, potasiu, bicarbonat.
 

Insulina

Administrarea acesteia este necesara pacientilor care nu raspund la tratamentele naturiste, la dieta sau tratament cu agenti orali. In functie de durata intrarii in actiune si de perioada de actiune, exista 3 tipuri de insulina: rapida, intermediara si lenta. Insulina rapida incepe sa actioneze dupa o ora de la administrare, are efect maxim dupa 6 ore, iar durata maxima de actiune este de 16 ore.  Insulina intermediara incepe sa actioneze dupa 2 ore si jumatate de la administrare, efectul maxim se observa dupa 11 ore, iar durata totala de actiune este de 25 de ore.  

Terapia conventionala presupune administrarea a 1-2 injectii cu insulina intermediara pe zi. Terapia insulinica intensiva se realizeaza prin administrarea insulinei cu actiune intermediara sau lunga seara, alaturi de insulina rapida inainte de fiecare masa. Trebuie mentionat faptul ca inainte de un efort fizic este necesara scaderea dozei de insulina.


Articole utile:
Nivelul colesterolului la persoanele cu diabet
Beneficiile exercitiilor pentru diabetici
Pestele: inamicul diabetului
De sarbatori impaca-te cu diabetul
Diabet de tip 2
Afinele: "insulina verde" pentru diabetici
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro