Lamureste-te in legatura cu nodulii tiroidieni
Sănătate · Endocrinologie / 31.01.2008

Glanda tiroida este localizata in partea din fata a gatului, mai jos de "marul lui Adam". Aceasta are forma unui fluture cu aripile in jurul traheii. Un nodul tiroidian poate aparea in orice parte a glandei, astfel, unii pot fi simtiti destul de usor, iar altii sunt adanc ascunsi in tesuturile tiroidei sau sunt localizati in partea de jos a gatului unde sunt foarte greu de simtit.

Prevalenta nodulilor tiroidieni si a cancerului

In prezent, datorita imaginilor moderne, a studiilor cu ultrasunete, tomografii computerizate sau imagini obtinute prin rezonanta magnetica, din ce in ce mai multi noduli tiroidieni sunt descoperiti accidental, deci, nodulii sunt descoperiti in timpul investigatiilor de orice tip. Se estimeaza ca 4-8% din femeile adulte si 1-2% din barbatii adulti au noduli tiroidieni, aceasta fiind cea mai comuna problema endocrina.

In cele mai multe dintre cazuri nodulii tiroidieni sunt afectiuni benigne, adica nu sunt cancerosi, numai aproxitamiv
10% dintre cazuri noduli fiind cancerosi.


Simptomele nodulilor tiroidieni?


Cea mai mare parte a nodulilor nu provoaca simptome. Daca celulele din noduli functioneaza si produc hormoni tiroidieni numai pentru ei, atunci pot aparea semne si simptome de existenta a prea multi hormoni tiroidieni (hipotiroidism). O mica parte dintre cei afectati se plang din cauza durerilor in zona unde se gaseste nodului, sau de faptul ca acesta se deplaseaza spre ureche sau spre maxilar.

Daca nodulul este de dimensiuni mari poate presa esofagul sau traheea si cauzeaza
dificultati la inghitire sau scurteaza respiratia. In cazuri mai grave, din cauza presarii laringelui persoana in cauza poate ragusi sau se poate confrunta cu dificultati de vorbire.  


Tipurile de noduli tiroidieni

  • simpli;
  • multipli;
  • chist tiroidian, daca nodulii contin sange sau lichid;
  • autonomi, daca produc necontrolat (fara sa tina seama de necesitatile organismului) hormoni tiroidieni.

Ocazional, persoanele cu noduli tiroidieni pot avea prea putini hormoni tiroidieni, adica, au
hipotiroidism. Aceasta situatie este des intalnita impreuna cu tiroidita Hashimoto, o afectiune autoimuna, inflamatorie a glandei tiroide.

Cele mai comune tipuri de noduli noncancerosi simpli sunt nodulii coloidali sau adenoame foliculare. Nodulii cancerosi sunt intr-un numar mic si sunt clasificati in functie de tipul de celule maligne tiroidiene pe care le contin - celule papilare, foliculare si pe cele slab diferentiate. Astfel, diagniosticarea depinde de celulele mentionate si daca nodulii tiroidieni contin
limfom (lymphoma), un cancer al sistemului imunitar.

Cauzele aparitiei celor mai multi dintri nodulii tirodieni inca nu sunt cunoscute. In unele cazuri, lipsa iodului din alimentatie poate determina glanda tiroida sa produca noduli, insa si in aceste cazuri trebuie sa existe gene care trebuie sa fie implicate in dezvolatrea nodulilor.


Tratamentul nodulilor tiroidieni

Din cauza dificultatilor de distingere intre adenoamele foliculare si cancerele foliculare, persoanele care au orice tip de nodul trebuie sa infrunte sala de operatie daca sanatatea generala le permite acest lucru.

Majoritatea cancerelor de tiroida sunt curabile si numai in cazuri rare sunt o amenitare pentru viata. Orice nodul depistat trebuie examinat atent la fiecare 6/12 luni.

Controlul poate implica o examinare fizica si una cu ultrasunete sau pe ambele. Ocazional, medicul va incerca sa contracte nodulul folosind doze de hormoni tiroidieni, deoarece acestia cred ca prin supunerea nodulilor la  terapia cu hormoni tiroidieni, posibilitatea ca acesti noduli sa devina benigni scade. Daca in urma acestui tratament nodului se mareste treptat, operatia este inevitabila.

Daca nodului cauzeaza hipotiroidism, de obicei acesta este benign. Tratamentul urmareste sa previna semnele si simptomele hipertiroidismul: insuficienta cardiaca, osteoporoza si ritm cardiac crescut. Tratamentul include distrugerea glandei prin folosirea iodului radioacvtic si prin blocarea producerii hormonilor tiroidieni cu ajutorul medicamentelor.


Articole utile:
Pepenele galben in lupa cu tiroida
Indrumar de "tiroida"
Hipertiroida in sarcina
Hipotiroidismul in sarcina
Hipertiroidismul: o afectiune nemiloasa a tiroide
Hipertensiunea si Diabetul: un cuplu periculos
Ceapa este cel mai puternic hipoglicemiant
Hipotiroidismul: o boala rara dar grava
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro