Ce este ganglionul?
Sănătate · Endocrinologie / 01.02.2008

Ganglionul este o umflatura, asemanatoare unei pungi, un chist format de tesuturile care captusesc articulatia sau tendonul.

Un ganglion este un chist format din tesuturi netede, denumite sinovium, umplute cu un "jeleu" mai gros - asemenator fluidelor. Tesuturile, in mod normal, functioneaza pentru a produce un lichid lubrifiant pentru zonele respective. Cu toate ca ganglionul dezvolta traume locale asupra tendonului sau articulatiei, inca, nu se cunosc cauzele care ii formeaza.

Ceva se stie sigur, si anume: ganglionii sunt semne timpurii ale artritei, care va deveni mult mai evidenta in viitor.

De cele mai multe, ganglionii apar la incheitura mainii sau la glezna. De regula, acestia sunt durerosi si au o deschizatura vizibila fiind localizati printr-o umflatura. De asemenea, ganglionii nu arata ca fiind
inflamati.

Cel mai mare ganglion se formeaza in spatele ghenunchilor, capatand corpolenta si densitate.


Cum se trateaza ganglionul ?


Ganglionul poate aparea in mod spontan si poate disparea singur, fata ca tu sa iti pui prea multe semne de intrebare in privinta lui.

Un alt  tratament presupune scoaterea lichidului cu acul si siringa (aspiratie) cu sau fara o injectie cu cortizon. Ocazional, intreg ganglionul este extirpat prin operatie chirurgicala.

Persoanele care sunfera de un ganglion care nu cedeaza si care
se reproduce trebuie sa mearga la doctori de specialitate pentru examinare, deoarece se poate sa fie o forma sistematica de artrita, cum ar fi: artrita reumatoida.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro