Dieta cardiologilor: Iată ce trucuri te mențin suplu și sănătos
Mâncarea sănătoasă poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, dar nu toată lumea știe cum să înceapă adoptarea unui stil de viață corect.
Ce poate fi mai bine decât să primești sfaturi de la un cardiolog? Dr. Matthew DeVane, autorul cărții Heart Smart și director medical pentru Cardiovascular Wellness la John Muir Health, ne împărtășește câteva informații inteligente.
Păstrează porțiile mici
Nu este imaginația ta – în ultimii ani, porțiile de mâncare au crescut de la două până la de opt ori dimensiunea lor inițială. „Chiar și atunci când mâncăm alimentele potrivite, pur și simplu mâncăm prea mult”, spune dr. DeVane.
De asemenea, verifică etichetele alimentelor, pentru a le corela cu dimensiunile porțiilor.
Pregătește-te pentru atacuri cu gustări
„Când vrei o gustare, încercă să treci de la chipsuri sau Cheetos la nuci sănătoase. Proteinele vor instala rapid senzația de sațietate și nu vei mai avea nevoie să mănânci cantități mari de alimente”, sugerează dr. DeVane.
Fă treptat schimbările
„Adăugă alimente mai sănătoase la fiecare masă și redu încet cantitatea alimentelor bogate în calorii. Odată ce faci aceste schimbări, vei avea mai multă energie și nu vei mai dori să te întorci la vechile obiceiuri”, spune dr. DeVane.
Ia masa în mod inteligent
„Când eu și soția mea mâncăm în oraș, împărțim întotdeauna un antreu și nu ne este niciodată foame când plecăm”, spune dr. DeVane. „Nu numai că este mai sănătos, dar este și mai ieftin. Comandați un antreu care este la grătar sau copt, mai degrabă, decât prăjit. De asemenea, gândește-te înainte de a trece prin rutina ta obișnuită. Dacă ronțăi puțină pâine, bei un cocktail sau două și apoi iei un desert, acele calorii într-adevăr se adună.”
Citește etichetele alimentelor
„Evitați orice alimente care au cuvintele trans, hidrogenat sau parțial hidrogenat pe etichetă [care indică grăsimile rele], care se găsesc adesea în alimente prăjite, gogoși, fursecuri și chipsuri de cartofi. De asemenea, fii conștient de câte calorii provin din zahăr. Dacă încerci să-ți controlezi greutatea sau zahărul din sânge, adesea zahărul este cel care ajunge să te păcălească, deseori el provenind din alimente despre care nici nu bănuiai că îl conțin” ne sfătuiește dr. DeVane.
Alege alimente sănătoase pentru inimă
Încearcă să îți umpli cea mai mare parte din farfurie cu alimente sănătoase. „Rămâi la preparate la cuptor, cum ar fi puiul sau peștele - somon și ton - și evitați sosurile bogate în smântână. Gândește-te la stilul mediteranean de a mânca – puțină carne roșie, multe fructe și legume proaspete și ulei de măsline și nuci [care conțin grăsimile bune], plus un pahar de vin, dacă îți place” spune dr. DeVane.