Să înţelegem dermatita seboreică
Dermatita seboreică este o afecţiune inflamatorie superficială frecventă, care evoluează cu perioade de exacerbare şi remisiune, cu distribuţie şi tablou clinic tipice şi care afectează tegumentul din zonele bogate în glande sebacee
Ce este dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este o afecţiune inflamatorie superficială frecventă, care evoluează cu perioade de exacerbare şi remisiune, cu distribuţie şi tablou clinic tipice şi care afectează tegumentul din zonele bogate în glande sebacee, în special scalpul, faţa, pliurile nazolabiale, sprâncenele şi regiunile postauriculară, toracele anterior şi toracele postero-superior.
Este frecvent asociată cu mătreaţa şi afectează 1-3% din populaţie şi mai ales 3-5% din populaţia masculină tânără.
Mătreaţa este clasificată drept o formă de dermatită seboreică cu descuamare vizibilă, dar fără inflamaţie. Conform statisticilor, afectează 30% din populaţie, având o incidenţă redusă înainte de pubertate, mai ridicată între 18-40 ani, în anotimpul rece (ca recădere) şi la anumite grupe de pacienţi (cu Parkinson, depresie, HIV-SIDA). Bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile, proporţia fiind de 6 la 1. Incidenţa scade după vârsta de 40 de ani.
De ce trebuie tratată dermatita seboreică?
Ca orice afecţiune netratată, dermatita seborică şi mătreaţa, forma mai uşoară a dermatitei seboreice, se pot agrava si pot determina chiar şi căderea părului. Simptomele vor fi controlate printr-un tratament şi o igienă adecvate, recomandate de medicul specialist, pacientul fiin corect informat asupra recidivelor afecţiunii.
Mătreaţa afectează viaţa socio-profesională şi privată a persoanei. Pe lângă faptul că alterează starea de bine a persoanei (care e mereu nemulţumită de sine, neliniştită, caută remedii, e stresată de mâncărime, aspectul fizic şi/ sau căderea părului), afectează şi imaginea publică sau profesională.
Cum se tratează dermatita seboreică
Simptomele pot fi controlate printr-un tratament şi o igienă adecvate, recomandate de medicul specialist.