Una din afectiunile des intalnite odata cu venirea primaverii este pityriazisul rozat. Cum evolueaza si ce optiuni de tratament avem?
Una din afectiunile des intalnite odata cu venirea primaverii este pitiriazisul rozat. Cum evolueaza si ce optiuni de tratament avem?
Pitiriasisul rozat Gibert reprezinta o eruptie acuta exantematica diseminata la nivelul trunchiului si membrelor, cu evolutie autolimitata si remisiune spontana. Cel mai frecvent sunt afectati adultii tineri, boala aparand mai rar la copii si batrani. Primavara si toamna sunt sezoanele in care aceasta afectiune apare cel mai frecvent. Pitiriazisul rozat este asociat cu reactivarea infectiei cu virusurile HHV-6 si HHV-7, doua virusuri herpetice inrudite.
Cum se manifesta?
Eruptia este “anuntata” de asa numita “placa heraldica”: aceasta este o placa eritematoasa de forma ovala, avand diametrul de 2-5 cm, acoperita de scuame albe la periferie. Aceasta leziune poate fi unica sau multipla sau, intr-un procent redus de cazuri, poate lipsi.
Placa heraldica este urmata, la un interval de timp de 1-2 saptamani de o eruptie formata din pete eritematoase cu dimensiuni mai mici decat leziunea initiala, culoarea variind intre roz palid si nuanta somonului si avand scuame albicioase pe suprafata.
Leziunile sunt localizate la nivelul trunchiului si radacina membrelor, fiind dispuse de-a lungul liniilor de tensiune ale corpului. Rareori este afectata fata. Eruptia poate fi insotita de mancarimi moderate sau accentuate. Intr-un sfert din cazuri pruritul poate fi absent. Din cauza transpiratiei, pot aparea vezicule pe suprafata, fapt care predispune la confuzii in ceea ce priveste diagnosticul.
Afectiunea se remite spontan dupa o durata de 6-8 saptamani, fara a lasa cicatrice. In ciuda aspectului clinic, boala nu comporta niciun fel de risc vital si este complet limitata la piele. Nu este o afectiune contagioasa si nu se transmite prin nici un fel de contact.
Ce optiuni de tratament exista?
Nu exista un tratament care sa grabeasca vindecarea leziunilor. Cu sau fara tratament, acestea vor necesita 6-8 saptamani inainte de a se remite spontan.
Tratamentul simptomatic urmareste ameliorarea pruritului. Medicul va alege una din variantele urmatoare:
tratament local:
- mixturi calmante;
- glucocorticoizi topici.
tratament oral:
- antihistaminice;
- cure scurte de glucocorticoizi sistemici, in cazurile asociate cu prurit sever.
Eruptia poate fi ameliorata si de fototerapia cu UVB sau expunerea la soare, atunci cand tratamentul este inceput in prima saptamana de la debut.