Cum putem identifica acasă aluniţele cu potenţial cancerigen

Sănătate / 09.07.2016

Monitorizarea aluniţelor pentru a le identifica pe cele cu potenţial cancerigen este în primul rând o sarcină personală.

Fiecare dintre noi îşi cunoaşte cel mai bine corpul şi este primul care poate observa orice schimbare apărută. Astfel, în plus faţă de a limita expunerea la soare şi folosirea produselor de protecţie solară, o bună informare cu privire la caracteristicile aluniţelor periculoase, precum şi monitorizarea lor periodică acasă pot ajuta la identificarea în timp util a nevilor cu potenţial cancerigen, atunci când ar putea fi trataţi prin simpla excizie.

În cazul în care identificăm semnale de alarmă, este necesar să ne adresăm medicului dermatolog, singurul în măsură să facă recomandări de monitorizare sau tratament după caz, spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.


Nevii sunt leziuni frecvente la nivelul pielii, observate adesea sub forma unor pete sau excrescenţe de cele mai multe ori brun-maronii, dar şi roşii sau de culoarea pielii, care sunt cauzate de grupări de celule denumite melanocite. Aluniţele sunt fie moştenite din naştere, fie apar în timpul copilăriei şi adolescenţei, cei mai mulţi oameni având între 10 şi 45 de aluniţe, dintre care aproape toate îşi fac apariţia înainte de vârsta de 40 de ani. Unele aluniţe pot dispărea pe măsură ce înaintăm în vârstă.


„Cele mai multe aluniţe sunt inofensive. În unele cazuri mai rare ele devin canceroase, astfel încât monitorizarea lor şi a altor zone pigmentate reprezintă un pas important în detectarea cancerului de piele, în special melanomul, o formă agresivă care se poate răspândi în sânge şi alte organe dacă nu este tratat timpuriu”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau

Sfaturi pentru monitorizarea aluniţelor acasă


1.    În primul rând, trebuie să stabilim terenul, adică să localizăm şi să numărăm aluniţele. Cel mai bine este să documentăm aceste date în agenda personală.


2.    Aluniţele din zonele expuse, evidente, nu pun în general probleme, însă, trebuie să ne asigurăm că examinăm şi zonele ascunse sau care nu ne sar în ochi zi de zi.

3.    Trebuie acordată o atenţie sporită la tălpi şi între degetele de la picioare şi zonele private. Pentru cele din urmă putem folosi o oglindă de mână pentru a identifica leziunile. „Chiar dacă pentru unele persoane poate sună ciudat, ar fi bine să încerce să răspundă la următoarele întrebări: De câte ori şi-au examinat zona genitală cu atenţie, inclusiv zona perineală? De câte ori un medic a examinat aceste zone? Dacă ar avea o aluniţă în aceste zone, cât timp ar lua să îşi dea seama că se schimbă? Ar fi prea târziu? Fiecare dintre noi ar trebui să reflecte la aceste întrebări”, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vladau, specialist dermatovenerologie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro