Criza vârstei de mijloc, la femei - 17 semne că ai atins-o
Sănătate / 05.10.2022

Până când ajung la criza vârstei de mijloc, femeile au trecut, deja, prin mai mult de una sau două schimbări mari în viață. Este posibil să fi schimbat cariera de mai multe ori, să fi experimentat pierderi sau să fi crescut copii. Acesta este, în principiu, motivul pentru care o criză a vârstei de mijloc poate fi o surpriză pentru unii oameni, în ciuda faptului că ea este normală și foarte comună.

În primul rând, trebuie să iei în considerare toate schimbările din viața ta pe care le aduce vârsta mijlocie. Lucruri precum pensionarea, un cuib rămas gol după plecarea copiilor sau schimbările fizice/mentale pot fi tulburătoare.
 
Nu este de mirare că atât de mulți oameni se simt pierduți, nehotărâți sau neliniștiți în această perioadă a vieții. Deși o criză a vârstei mijlocii poate fi copleșitoare, ideal este să faci lucruri care te ajută ca ea să pară mult mai ușor de gestionat. În primul rând, vârsta mijlocie a vieții, undeva în jur de 50 de ani, îți oferă mai mult timp să te concentrezi pe a fi fericit. Și ce poate fi mai important decât atât?
 

 
Ce este o criză a vârstei de mijloc?

 
 
Deși termenul de criză a vârstei mijlocii este destul de comun, de fapt, acesta există abia de la mijlocul anilor 1960. Creată de psihologul Elliot Jacques, „criza vârstei mijlocii” a fost folosită inițial pentru a descrie perioada de viață în care adulții tind să „țină seama de mortalitatea lor”, așa cum explică Psychology Today. Cu alte cuvinte, fenomenul poate fi puțin mai complicat decât modul în care este adesea descris - este mai mult decât cineva care cumpără o mașină elegantă sau își descoperă un hobby neașteptat. În calitate de terapeut în Baltimore și co-fondator al WithTherapy, dr. Heather Z. Lyons spune, referitor la femei, că o criză a vârstei mijlocii este o luptă cu propria conștiință a ființei umane.
 
„Faptul că realizăm că ființa umană trăiește între niște limite sau că nu suntem nemuritori pot deveni deosebit de importante atunci când ne confruntăm cu probleme de sănătate, trecem printr-o perioadă de tranziție, trăim un eveniment major sau pierdem o persoană dragă”, explică Lyons, subliniind de ce vârsta mijlocie poate fi o perioadă atât de sensibilă pentru adulți și de ce este adesea o perioadă când adulții simt un impuls de a realiza și de a crea mai mult sens în viața lor decât de obicei. Este, de asemenea, o perioadă în care adulții prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de dispoziție precum depresia, lucru valabil 
în special în cazul femeilor, adaugă Lyons.
 

 
Cum arată o criză a vârstei mijlocii?

 

Modalitățile în care se poate manifesta o criză a vârstei mijlocii, la femei, și nu numai, sunt numeroase. În calitate de consilier profesionist autorizat și fondator/CEO al Mayfield Counseling Centers, dr. Mark Mayfield, explică: „Adesea, cam de când împlinesc 40 de ani, până pe la 50, multe persoane încep să se gândească la faptul că zilele le sunt numărate și că, într-un fel, jumătate
din viață s-a terminat.
 Ca rezultat, aceste persoane  încearcă să dea un sens prezentului și modului în care acesta se leagă de trecutul și viitorul lor. Acesta poate fi momentul oportun pentru a-ți reajusta obiectivele și a face pace cu trecutul.
Adesea, întrebarea Am făcut suficient? se află în centrul acestei etape a vieții. Când cineva nu poate răspunde la această întrebare, într-un mod onest, lucrurile se pot transforma în haos. Ca urmare a acestei mentalități haotice, aceste persoane pot lua decizii care sunt din impuls și dintr-o nevoie de a face față anumitor situații.”
 
În loc să luăm decizii impulsive, sub presiunea acestor sentimente, dr. Mayfield ne sugerează să folosim acest moment ca unul de auto-reflecție și adaptare serioasă, „Aș sugera că trebuie să regândim termenul criză de mijloc și să-l înlocuim cu ceva gen o reflecție de mijloc.”
 

 
Ce diferențe sunt între femei și bărbați, la criza vârstei mijlocii

 
 
Crizele vârstei mijlocii sunt comune atât pentru bărbați, cât și pentru femei, așa cum explică un articol de pe site-ul Clinicii Cleveland, dar se pot prezenta diferit.
Când te gândești că multe femei se confruntă cu schimbările fizice care vin, la mijlocul vieții, odată cu menopauza, acest lucru are sens. La rândul lor, bărbații se simt adesea „prinși” de vâltoarea vieții, în timpul crizei vârstei mijlocii.
Principalul disconfort al femeilor provine, adesea, din schimbările hormonale. Pe lângă consultarea unui medic și învățarea modalităților de a atenua simptomele menopauzei, Healthline sugerează să consulți un terapeut, să discuți cu prietenii, să scrii într-un jurnal, să citești și să acorzi prioritate exercițiilor sănătoase și alimentației, ca modalități de a face față, ca femeie, crizei vârstei mijlocii.
 

 
Cum să cauți ajutor pentru criza vârstei mijlocii

 
 
Este util să fii conștientă de schimbările emoționale, mentale și fizice care pot apărea atunci când cineva ajunge la vârsta crizei mijlocii. „Dacă observi că o persoană iubită are dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice sau a modului în care gestionează relațiile, este timpul să discui cu ea, pentru a vedea dacă nu cumva se confruntă cu ceva mai grav”, spune dr. Lyons.
Dacă bănuiești că te confrunți cu criza vârstei mijlocii ar fi util să discuți cu un terapeut profesionist și cu experiență, potrivit recomandărilor Asociației Americane de Psihologie.

  
17 semne ale crizei vârstei mijlocii la femei

 
 

1. Te ingrași sau slăbești 

 
Crizele vârstei mijlocii au, cel mai adesea, trăsături similare cu depresia, potrivit lui Jennifer Wickham, consilier profesionist autorizat pentru Mayo Clinic Health System, una dintre ele fiind modificări drastice ale greutății. Asociația Americană de Psihologie menționează, de asemenea, creșterea sau pierderea în greutate ca fiind unul dintre mulți factori perturbatori care pot indica dacă o persoană are o criză emoțională.
 
Potrivit lui Wickham, în timp ce unele schimbări pot fi o parte normală a vârstei mijlocii, dacă tu sau o persoană iubită suferiți de orice schimbare neobișnuită sau bruscă, este o idee bună să căutați sprijin de specialitate la un terapeut.
 

2. Ești apatică 

 
 
Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști și-a pierdut brusc interesul sau entuziasmul pentru lucrurile din viață de care obișnuia să se bucure, acesta ar putea fi un semn al unei crize emoționale care se apropie - și, eventual, ceva care ar putea fi definit ca o criză a vârstei de mijloc.
 
Potrivit specialistului în sănătate mintală Yocheved Golani, autor a numeroase cărți de consiliere și publicist, apatia adaugă un strat mai profund și mai complicat crizei vârstei mijlocii, deoarece poate afecta gradul în care o persoană este dispusă să se ajute sau să ceară ajutor.
 
Christine Hueber, membru al Forbes Coaches Council, îi încurajează pe cei care se simt apatici să se gândească în fiecare zi la ce lucruri pozitive există în viața lor. „Sfatul meu este să apreciezi ceea ce funcționează în viața ta, apoi să acționezi în fiecare zi pentru a-ți modela viața așa cum vrei tu să fie. Mergi înainte hotărât, eliberează-te și lasă trecutul în trecut!”, scrie Hueber pentru Forbes. 
 

3. Dureri fizice neobișnuite 

 
 
Nu este un secret pentru nimeni că dificultățile psihologice pot duce la manifestări fizice ale problemei, iar crizele vârstei mijlocii nu sunt diferite. Durerile de cap și problemele gastro-intestinale, care nu par să aibă nicio cauză fizică și, de cele mai multe ori, nu răspund la remediile obișnuite, sunt, adesea, legate de acest tip de criză emoțională, susțin specialiștii Clinicii Mayo.
 
Într-un articol pentru Los Angeles Times, dr. Yolanda Reid Chassiakos relatează despre o pacientă care a început să experimenteze simptome fizice, în special migrene intense, din cauza factorilor de stres pe care îi simțea la vârsta mijlocie.
Chassiakos concluzionează că ea a recomandat o combinație de medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a ajuta la atenuarea migrenelor și consiliere profesională.
 
 

4. Pui întrebări profunde

 
 
„Unul dintre lucrurile care se pot întâmpla și care pot identifica debutul unei crize de vârstă mijlocie este să te simți nepotrivit pentru viața pe care o duci. Există o tendință de a te opri și de a face pauză în timpul vârstei de mijloc și de a te întreba dacă ești pe drumul cel bun”, spune prof. dr. Robi Ludwig, autorul cărții Your Best Age Is Now. Cu alte cuvinte, simți nevoia să-ți faci o evaluare puternică despre ceea ce ai vrut să faci în viață și ceea ce ai ajuns, de fapt, să faci.
 
Un studiu din 2016, al Societății Britanice de Psihologie a descoperit că persoanele care se confruntă fie cu o criză a vârstei mijlocii devin ultra-concentrate pe scopul lor în lume și, probabil, că vor găsi soluții creative pentru provocările lor.

 

5. Luați decizii rapide 

 
 
Ca urmare a căutărilor sufletești, este posibil să fi tras niște concluzii semnificative despre viața ta, cum ar fi că, poate, căsnicia ta nu este atât de romantică pe cât ai sperat sau cariera ta nu mai este împlinită. Pericolul este atunci când cineva ia o decizie impulsivă, bruscă. Acționarea înainte de a te gândi la posibilele consecințe pe termen lung ale părăsirii soțului sau soției sau renunțării la serviciu, de exemplu, îți poate genera, ulterior, regrete.
 

6. Refuzi oportunități

 
 
Dacă te trezești că spui „nu” în mod activ și cu încredere anumitor lucruri și stabilești noi granițe în viața ta, acesta ar putea fi un semn al unei schimbări specifice crizei vârstei mijlocii. 
 
„Pentru unii, o criză de vârstă mijlocie se poate manifesta prin acțiuni precum formarea de noi relații, culegerea roadelor muncii lor prin noi achiziții sau călătorii aventuroase sau o schimbare a aspectului. Pentru alții, o criză de vârstă mijlocie ar putea fi observată în ceea ce aleg să nu facă, cum ar fi refuzul oportunităților sau stabilirea de noi granițe care sugerează o schimbare către definirea vieții pentru ei înșiși, mai degrabă decât după standardele altora”, explică dr. Lyons. 
 
 

7. Ai insomnii

 
 
Dacă ești o femeie de vârstă mijlocie și te simți în imposibilitatea de a dormi toată noaptea, este aproape sigur că menopauza sau alte modificări hormonale se află în spatele acestei situații. De fapt, Fundația Națională pentru Somn afirmă că scăderea nivelurilor de estrogen, de la premenopauză până la menopauză, poate face o femeie mai susceptibilă la factorii de mediu și la alți factori, care pot perturba și mai mult somnul și pot duce la insomnie.
 
Cu toate acestea, este extrem de important să nu ai, concomitent cu menopauza, și o criză a vârstei mijlocii sau alte probleme de sănătate mintală. 
 „Cercetarea și experiența clinică arată că insomnia este asociată cu o calitate redusă a vieții, precum și cu depresia. La rândul său, depresia poate duce la probleme de somn”, scrie Lara Schuster Effland, asistent social, specializat în tratarea anxietății, tulburărilor alimentare și a stresului post-traumatic, într-un articol pentru Anxiety and Depression Association of America.
 
 

8. Viziune programată a viitorului

 
 
„Unul dintre lucrurile minunate care se întâmplă în tinerețe este că ești convins că ai tot timpul din lume și că viitorul este locul în care toate visele tale vor deveni realitate. Aceasta se schimbă odată ce atingi vârsta mijlocie, așa că viitorul nu este neapărat locul în care se întâmplă toate aceste lucruri pozitive. De fapt, poate fi chiar o perioadă înfricoșătoare”, spune dr. Ludwig. 
 
 

9. Ești plictisită tot timpul 

 
 
„Plictiseala, lipsa de pasiune, poate fi un semn al unei crize a vârstei mijlocii. Adevărul este că presiunile maturității pot apăsa oamenii în acest moment – se pot simți blocați într-o rutină – unde se poate pierde oportunitatea de a introduce distracția de dragul distracției ”, potrivit dr. Ludwig. 
 
O posibilă soluție este să faci ceva care te bucură, în afara rutinei tale obișnuite. De exemplu, dacă îți place să urmărești emisiuni de gătit dedicate deserturilor, ia în considerare înscrierea la un curs de gătit Dacă ascultarea muzicii îți liniștește sufletul, vezi ce concerte urmează să aibă loc în curând, în locuri relativ apropiate.
 
 

10. Te copleșește sentimentul de pierdere 

 
 
Ai acest sentiment sâcâitor că ceva din viața ta a scăpat de sub control, ai pierdut ceva, dar, totuși, nu poți să spui exact care este acel lucru. „Nu știu dacă l-aș numi depresie clinică, dar există un anumit grad de pierdere. Pierderea unei dorințe, pierderea ideii despre cine ai vrut să fii – este o confruntare cu realitatea care îi poate lăsa pe oameni să se simtă dezamăgiți și neliniștiți. Pentru alții, s-ar putea ca obiectivele anterioare să fi fost deja îndeplinite (Loc de muncă în corporație? Căutați! O călătorie în Hawaii? Căutați bilete!), rezultând un „Acum ce fac?. Deci, indiferent dacă ne-am îndeplinit sau nu obiectivele, ne putem crea noi obiective”, spune dr. Ludwig.
 
 

11. Devii excesiv de preocupat de imaginea ta 

 
 
Să dorești să arăți și să te simți cât mai bine este un lucru, dar să te uiți în oglindă ore în șir pentru a sublinia liniile și ridurile ar putea indica o criză. „Și unii oameni vor ajunge la extreme încercând să obțină un aspect de tinerețe sau perfecțiune”, spune dr. Ludwig. 
Persoanele singure sunt susceptibile să devină obsedate mai mult de chipul lor, aflat în plină schimbare, în comparație cu cele aflate în relații dedicate, care tind să le pese mai mult de greutatea lor și de a fi în formă.
 
„Și acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei – este un răspuns la schimbările fizice care arată că trecerea  timpului lasă, inevitabil, semne pe chipul nostru, dar acest lucru nu trebuie perceput ca ceva rău”, explică dr. Ludwig.
 
 

12. Devii complet indiferentă la felul în care arăți

 
 
În timp ce unele femei, aflate la vârstă mijlocie, devin aproape obsedate să-și perfecționeze aspectul, altele pot să-și arunce la gunoi produsele de înfrumusețare sau chiar să ajungă să renunțe să mai facă curat în locuință în mod regulat.
„Oamenii nu ar trebui să renunțe niciodată la ei înșiși, dar dacă o fac, probabil că sunt mai înclinați să experimenteze o criză a vârstei de mijloc”, spune dr. Ludwig, care sugerează să găsești un model de „femeie în vârstă” care să îți poată servi drept motivație. 
 
 

13. Te gândești la tine ca la o persoană bătrână 

 
  
Fă-ți timp pentru un moment de liniște pentru a închide ochii și pune-ți această întrebare simplă: „Câți ani simt că am?” Dacă te consideri mai în vârstă decât anii tăi sau te referi la tine ca fiind o „bătrână”, s-ar putea să te afli într-o criză a vârstei de mijloc.
 
Un studiu efectuat la Universitatea din Waterloo, pe durata a 10 ani, a constatat că pur și simplu faptul că te simți în vârstă arată că, psihologic, nu stai excelent și ai o satisfacție de viață mai scăzută, comparativ cu persoanele care au o atitudine pozitivă față de fenomenul de îmbătrânire.
 
Cercetările efectuate de Universitatea de Stat din Florida, în 2016, au descoperit că multe femei de vârstă mijlocie și chiar mai în vârstă sunt susceptibile să își mențină percepțiile tinere despre sine pentru a-și spori bunăstarea emoțională.
 
 

14. Te simți bine stând degeaba 

 
 
Multe femei, la criza vârstei mijlocii, se simt bine stând degeaba, așezate pe canapea, ceea ce nu este de mare ajutor. „Există asemănări între mijlocul vârstei și adolescenți – ei o numesc „middle-escents” – dar nu trebuie să fie un lucru rău. Este vorba de a învăța să îmbrățișăm experiențe interesante și să avem curaj să introducem noutăți în viața noastră, în timp ce încorporăm optimismul și visele, ceea ce ar trebui să facem de-a lungul vieții noastre”, ne sfătuiește dr. Ludwig. 
 
 

15. Te simți deprimată 

 
 
La criza vârstei mijlocii, multe femei stau și se uită în gol, prin cameră, cu privirea tristă. 
După cum explică un articol pentru Neuro Spa Therapy Centers, este important ca fiecare persoană să noteze diferențele dintre depresia clinică și crizele vârstei mijloc, astfel încât să poată căuta ajutorul profesional care este cel mai eficient.
 
 O persoană care se confruntă cu o criză a vâstei mijlocii poate avea perioade de timp în care se simte bine, în timp ce o persoană deprimată se simte deprimată și experimentează simptomele zilnic. Depresia este o tulburare cronică de dispoziție biologică, în timp ce criza de mijloc nu este.
 
Dacă descoperi că sentimentele tale de deznădejde, tristețe, anxietate sau apatie sunt constante sau debilizante, este imperativ să spui acest lucru medicilor tăi, cât mai curând posibil.
 

16. Crezi că cei mai buni ani ai tăi deja au trecut

 
 
Criza vârstei mijlocii îți creează sentimentul că cei mai buni ani ai tăi se află în spate, au trecut, și te uiți cu tristețe după ei.
A crede că toate întâmplările minunate care vor avea loc în timpul vieții tale au avut deja poate fi un semn că te afli în criză. „Din nou, este vorba despre pierderea acelui sentiment de entuziasm”, afirmă dr. Ludwig.
 
Cu toate acestea, ea spune că această credință este o eroare. „Nu este trist că antrenăm oamenii să creadă că singurul moment în care pot avea fericire este atunci când sunt tineri – și nu este atât de adevărat!” continuă ea. „Ceva frumos – și asta trecem cu vederea din punct de vedere cultural – este că mulți oameni au cele mai bune perioade din viața lor pe măsură ce îmbătrânesc. De ce? Pentru că bucuria ta de viață are mai puțin de-a face cu vârsta și mai mult cu cât de mulțumit ești și cât de bine te simți cu tine însuți – și asta se poate întâmpla în orice moment”, mai spune medicul.
 
 

17. Criza vârstei mijlocii este posibil să nu existe

 
 
Chiar dacă termenul „criză de mijloc” a fost inventat în 1965, cercetările în curs indică faptul că această așa-numită „criză” poate nici măcar să nu existe. Potrivit unui studiu longitudinal de 25 de ani, realizat de Universitatea din Alberta, fericirea nu se oprește când împlinești 40 de ani. În schimb, există o traiectorie generală ascendentă a fericirii care începe în adolescență și începutul anilor douăzeci.
Dr. Leah Millheiser, ginecolog și specialist în menopauză, certificat de Societatea Nord-Americană de Menopauză (NAMS), este de acord, adăugând că femeile de vârstă mijlocie din secolul 21 nu sunt ca femeile de vârstă mijlocie din anii '70 și '80. „A existat o schimbare de atitudine. Femeile de astăzi, în vârstă de 40 și 50 de ani, sunt puternice și în formă mai bună decât erau când aveau copiii lor. Chiar iau taurul de coarne și spun: „Nu voi lăsa asta să mă doboare!””, spune ea.
 
 
Citește și: 
 
 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro