Eva.ro: Cum se instalează steriletul și cum funcționează?
Dr. Mirela Popa: Steriletul este fix în cavitatea uterină, și poate fi montat numai de către medicul ginecolog după efectuarea testului Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala și cultura din col. El se mai numește și dispozitiv intrauterin (DIU) și are forma literei „T”. Dispozitivul intrauterin este de două tipuri: cu eliberare hormonală sau non-hormonal.
În general, steriletul cu implant de cupru este recomandat femeilor care au avut deja o sarcină. Mecanismul de acțiune al acestuia presupune inducerea unei inflamații aseptice neinfecțioase. Dispozitivul intrauterin cu implant hormonal poate fi utilizat și de femeile care nu au născut. Însă perioada va fi specificată de medic în momentul inserției.
Pentru control, femeia trebuie să efectueze vizita medicală anuală ce include test Papanicolau, examen de secreție vaginală, cultură col, ecografie transvaginală.
Eva.ro: Dar prezervativul cât de sigur e?
Dr. Mirela Popa: Prezervativul masculin face parte dintre metodele de contracepţie fizică, reprezentând singura metodă de protecţie în faţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Din punct de vedere al gradului de siguranţă pentru evitarea unei sarcini nedorite, prezervativul se înscrie în lista metodelor cu risc de accident de 16%. Conform studiilor, în medie, 16 din 100 de femei care folosesc prezervativul rămân însărcinate la un moment dat. De asemenea, statisticile arată că utilizatoarele de prezervativ sunt și cele care recurg des la pilula de a doua zi ca urmare a unor accidente petrecute pe parcursul contactului sexual (s-a rupt prezervativul sau a alunecat). Cifrele sunt mult mai mici atunci când prezervativele sunt întrebuinţate corespunzător, cu toate că şi în această situaţie cel puţin două femei din 100 rămân însărcinate.
Eva.ro: Mai există ca metodă de protecție și ”metoda retragerii”. Despre aceasta ce ne puteți spune?
Dr. Mirela Popa: ”Metoda retragerii" sau "coitus interruptus", presupune ca un bărbat să-și retragă penisul din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Retragerea este o metodă riscantă pentru femeile care doresc să prevină o sarcină, statisticile arătând că în 26% din cazuri eșuează.
Eva.ro: Metoda retragerii are aceleași riscuri ca metoda calendarului?
Dr. Mirela Popa: Planificarea familială naturală (metoda calendarului) reprezintă o metodă tradițională de contracepție. Ea se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Metoda presupune evitarea contactului sexual în acest interval, urmând ca în restul ciclului menstrual, perioadă considerată „sigură”, să nu fie folosită nicio altă metodă de contracepție. Deși la prima vedere pare simplu, în realitate, această metodă este riscantă și destul de complicată pentru că este dificil de stabilit cu precizie care este perioada fertilă din ciclul menstrual al unei femei. Mai mult, în cazul ciclurilor menstruale neregulate, o femeie trebuie să se monitorizeze cel puțin 6 luni pentru a stabili când este perioada fertilă și când este perioada sigură pentru contacte sexuale neprotejate.