Pilula si riscurile sale
Sănătate · Contraceptie / De Elena Soare, 11.03.2002

Ai vrea sa folosesti pilule contraceptive, dar iti este teama. Cat desigure sunt acestea?

Ai vrea sa folosesti pilule contraceptive, dar iti este teama. Cat desigure sunt acestea?
Pilulele nu sunt deloc periculoase si sunt foarteeficiente in prevenirea sarcinii atata timp cat sunt utilizate corect. Elereprezinta cea mai folosita metoda de contraceptie. Doar una dintr-o miede femei poate ramane insarcinata in primul an de folosire a acestoramai ales daca nu le utilizeaza corespunzator.

De la ce varsta pot incepe sa folosesc pilule contraceptive si in ceconditii?
Pilulele pot fi folosite cu succes de majoritatea femeilor cuvarste cuprinse intre 15 si 44 de ani. Pe langa rolul contraceptiv pe careil au, ele reduc riscul unor boli cum ar fi anemia cu deficienta de fier,cancerul ovarian sau uterin, a celor cu inflamarea zonei pelviene. Odatacu folosirea lor, ciclul menstrual devine regulat, durerile menstruale,tensiunea premenstruala si acneea se reduc. Cu toate acestea nu artrebui sa le folosesti daca banuiesti ca ai fi gravida, daca alaptezi,ai peste 35 de ani si fumezi, daca ai diabet, esti supraponderala sauai alte boli care contraindica folosirea contraceptivelor orale.


Cum trebuie sa folosesc pilula?
In primul rand, trebuie sa te prezinti la un medic pentru ca acestasa-ti prescrie pilula contraceptiva potrivita tie. Dupa acest pas,pilula trebuie luata in fiecare zi, de preferinta la aceeasi ora.Rata esecurilor pilulei anticonceptionale este in stransa legaturacu nerespectarea stricta a prescriptiilor, deci aveti grija sa urmatiintocmai indicatiile medicului.

Daca folosesc contraceptive orale, mai sunt necesare si prezervativele?
Pilua nu confera nici o protectie impotriva SIDA sau a altor bolivenerice, de aceea, daca exista vreun risc sa luati o asemenea boala dela un partener, trebuie sa folositi prezervativul.


Daca iau antibiotice, trebuie sa folosesc si o alta metoda de contraceptiein aceasta perioda?
Daca urmezi un tratament cu alte medicamente - inclusiv antibiotice,trebuie sa verifici cu un doctor daca acestea interfereaza cumva cumetoda ta contraceptiva. In multe cazuri, sfatul medicului este safolosesti alte masuri de protectie in perioada respectiva.

Ce efecte negative pot aparea dupa inceperea folosirii contraceptivelororale?
Unele femei nu intampina nici o problema in folosirea acestorpilule. Unele se confrunta insa cu unele efecte secundare care nu suntgrave si dispar dupa cateva luni. Printre acestea se numara o greatausoara, dureri de cap, ameteli trecatoare si uneori o ingrasare de 1-2kg.


Daca folosesc contraceptive orale de cativa ani trebuie sa mai fac sio pauza?
Se pare ca aceasta este o intrebare pe care femeile o adreseaza mediculuidestul de des. Insa nu trebuie sa existe motive de ingrijorare. Deoarecehormonii din pilule nu raman in corp, organismul tau nu are nevoie deastfel de pauze.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro