Inelul contraceptiv - la fel de eficient ca si pilulele
Sănătate · Contraceptie / 21.05.2009

Uiti sa-ti iei pilula si ti-ai dori o alternativa la fel de eficienta, dar mai comoda, de care sa nu fii nevoita sa-ti amintesti zilnic? Descopera inelul vaginal: o metoda sigura, discreta si confortabila!

"Anual in lume, 38% dintre sarcini sunt neplanificate, iar 23% dintre ele sfarsesc prin avort. Conform unor studii realizate in Danemarca si Franta, sarcinile nedorite au aparut in 60.3% dintre cazuri din cauza pilulelor uitate sau luate prea tarziu, iar in 7.7% dintre cazuri din cauza varsaturilor", declara Prof. Dr. Virgiliu Ancar, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie si Director Medical al Spitalului Clinic de urgenta "Sf. Pantelimon". "In Romania, rata prevalentei contraceptiei in 2004 era de 58% din totalul femeilor de varsta fertila (14-44 de ani).
Calea cea mai simpla de reducere a avorturilor este evitarea unei sarcini nedorite: alegerea unei metode contraceptive eficiente, simple prin modul de administrare si cu o protectie in procentaj foarte ridicat"
, continua specialistul.

Pentru a reduce numarul sarcinilor nedorite, se dezvolta in permanenta metode contraceptive care sa fie cat mai putin agresive si cat mai bine tolerate de organismul femeii. Inelul vaginal este una dintre acestea, iar vestea buna este ca  se gaseste si in Romania.  



Ce este inelul vaginal contraceptiv?

Inelul vaginal este flexibil, transparent si contine doi hormoni: estrogen (etinilestradiol) si progestogen (etonogestrel). Hormonii sunt absorbiti prin peretele vaginal direct in circulatia sanguina. Inelul contraceptiv este pastrat in vagin timp de trei saptamani, fiind indepartat in cea de-a patra saptamana, perioada in care femeia va avea sangerare vaginala lunara.

NuvaRing actioneaza asemenea pilulei, prin inhibarea ovulatiei. Modul local de administrare este benefic deoarece evita primul pasaj hepatic, iar eficienta contraceptiva nu este afectata de tulburarile gastro-intestinale
(varsaturi sau diaree, ce pot modifica pana la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbtiei acestora).

Inelul nu are impact negativ asupra microbiologiei vaginale, colposcopiei si testului Babes-Papanicolau. De asemenenea, in timpul folosirii se poate urma un tratament cu ovule (daca este cazul si femeia trebuie sa trateze o infectie) si se pot folosi tampoane intravaginale. Inelul vaginal nu interfereaza cu antibioticele.


Cum se insereaza si cum se indeparteaza?

Pentru a insera inelul, poti alege pozitia care iti este cea mai confortabila, de exemplu, stand cu un picior ridicat, pe vine sau stand culcata. Trebuie sa presezi si sa apropii una de alta portiunile opuse ale inelului si sa impingi incet, in totalitate, in vagin inelul indoit. Pozitia exacta nu este importanta, dar inserarea adanc in vagin ajuta la mentinerea pozitiei inelului si este mai mica probabilitatea sa-l simti. Muschii vaginului mentin inelul in pozitia lui in mod natural.

Pentru a indeparta inelul, trebuie sa il agati cu degetul aratator indoit ca un carlig sau sa-l comprimi intre aratator si degetul mijlociu si sa-l scoti.

Daca ai uitat sa-l scoti dupa ce au trecut cele trei saptamani, nu este nicio problema. Vei avea menstruatie dupa ce il vei indeparta. Daca ai asteptat mai mult de 7 zile inainte de a insera un nou inel sau ai pastrat inelul mai mult de 4 saptamani, trebuie sa inserezi un nou inel contraceptiv cat mai repede posibil si vei incepe astfel un nou ciclu de 4 saptamani. In primele 7 zile de utilizare trebuie sa folosesti o metoda suplimentara de contraceptie.

"Daca inelul aluneca din vagin, trebuie clatit cu apa curata si reinserat imediat", ne spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie. "Nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ore pana la reinserarea in vagin pentru ca scade nivelul hormonilor si se reduce in felul acesta eficienta lui", avertizeaza specialistul.


Cat este de eficient si cat costa?

Inelul contraceptiv este la fel de eficient ca si pilulele (98-99%). Cel mai mare risc de sarcina este atunci cand se incepe cu intarziere utilizarea unui nou inel vaginal contraceptiv. Inelul este disponibil in farmacii la pretul de 48 Ron.


Beneficii pentru sanatate
 
  • expunere la estrogeni cu 50% mai mica fata de contraceptivele orale;
  • efectul contraceptiv este rapid si eficient reversibil;  
  • este o masura contraceptiva sigura si eficienta;  
  • ofera un bun control al ciclului menstrual;  
  • incidenta efectelor adverse este redusa;   
  • este foarte bine tolerat.

Dintre femeile care au participat voluntar in studiile clinice privind folosirea inelului vaginal, 91% s-au declarat satisfacute sau foarte satisfacute de utilizarea produsului. Intr-un alt studiu, 97% dintre femei  ar recomanda aceasta metoda unei prietene. Mai mult, 96% dintre femeile utilizatoare de NuvaRing nu au avut probleme la introducerea acestuia, iar 97% dintre femeile utilizatoare nu avut probleme la extragerea inelului contraceptiv.


Efecte secundare

Desi pare o metoda contraceptiva locala, inelul vaginal este o metoda hormonala. De aceea, la fel ca si in cazul pilulelor contraceptive, inaintea utilizarii trebuie sa mergi la ginecolog pentru un control obisnuit. Impreuna cu medicul tau vei stabili daca aceasta metoda ti se potriveste sau nu.

Unele utilizatoare pot prezenta urmatoarele:

  • modificari ale sangerarii vaginale lunare, care includ:
- sangerari mai reduse cantitativ si zile mai putine cu sangerare;
- sangerari neregulate;
- sangerari mai rare;
- sangerari prelungite;
- lipsa sangerarii lunare;
  • cefalee;
  • iritatie, roseata sau inflamatie a vaginului;
  • retentie de lichide.

Inelul vaginal se poate folosi la sase saptamani dupa sarcina. Nu se va folosi de catre femeile care alapteaza. De asemenea, inelul vaginal nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, singura metoda eficienta in acest caz ramanand prezervativul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro