Calendarul - metoda de contraceptie traditionala
Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale ciclului menstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil.
Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale cicluluimenstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil. Este important sa stiicat mai exact care este acea zi! Daca iti planuiesti sa ramai insarcinata,dar si daca nu te atrage aceasta perspetiva, trebuie sa stii momentelein care se poate intampla asta.Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, dar variaza dela femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile. Chiar si pentru aceeasipersoana, rareori se intampla ca durata ciclurilor menstruale sa fieidentica in fiecare luna. In functie de organismul tau, intr-un an dezile pot aparea variatii de la una la sapte-opt zile, sau chiar mai mult.
Daca ai un ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele derisc maxim, prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclultau dureaza 27 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclulmenstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei treccam 14 zile.
Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loccam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscantesunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).
De ce 4-5 zile inainte? Pentru ca spermatozoizii pot trai in corpultau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut uncontact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi safi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta esteeliberat din ovar.
De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore,timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.
Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are durata diferita de la lunala luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vinemenstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual cetocmai incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fifoarte usor sa stabilesti care sunt zilele de risc maxim, dupa cum amvazut mai sus.
Dar si asa exista o solutie: timp de minim sase luni de zile urmareste sinoteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi catdureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lungciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna caovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile)si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).
Cand iti vine menstruatia, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 26-30de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura. De aceea va trebuisa nu ai contacte sexuale intre ziua a 7-a (scadem 4-5 zile din ziuaovulatiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile incazul nostru) si ziua a 18-a (adaugam 1-2 zile la ziua ovulatiei cicluluicelui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile in cazul nostru).
Atentie! Trebuie sa iti urmaresti si sa iti notezi atent in continuarezilele in care iti vine menstruatia, si sa vezi cat dureaza cicluriletale menstruale. Este posibil ca un ciclu sa fie mai lung de 30 de zilesau mai scurt de 26 de zile, si atunci va trebui sa recalculezi perioadade risc, evident crescand numarul de zile de abstinenta.
Nu uita ca aceasta este o metoda de contraceptie traditionala, cu oeficienta redusa comparativ cu metodele moderne de prevenire a sarcinii!