Ce se întâmplă cu corpul tău când te naști
În mod evident, nu este posibil să întrebi un bebeluș ce se întâmplă, ce simte sau ce își amintește atunci când este adus pe lume.
Însă există unele lucruri despre primele momente pe această lume care sunt cunoscute sau pot fi speculate în mod rezonabil de către oamenii de știință. Iată ce se întâmplă cu corpul tău când te naști!
Ce lucruri se întâmplă cu corpul tău atunci când te naști?
1. Este posibil să ai capul deformat
După cum știu cei mai mulți oameni, cutia craniană a unui nou-născut nu este pe deplin dezvoltată. Ar fi o problemă dacă oasele ar fi complet formate sau întărite la naștere, având în vedere că trebuie să se potrivească printr-o deschidere care poate sau nu să fie suficient de încăpătoare. Acesta este motivul pentru care unii copii ar putea să pară că au capul deformat. Însă nu trebuie să îți faci griji. Specialiștii sunt că acest lucru este normal și des întâlnit. Craniul unui nou-născut rămâne maleabil pentru o perioadă de timp după naștere. Această neuniformitate se repară singură.
2. Se poate să îți crească mustață pe care să o mănânci
Acesta este un lucru ciudat. Și, deși poate părea un mit, profesioniștii spun că este adevărat. La aproximativ patru luni, unor fetuși le cresc mustăți. De fapt, fetușii aflați în dezvoltare formează un păr moale, numit lanugo. Iar fătul înghite acest păr. În cele din urmă, firele de păr se topesc în mucus și reapar după naștere.
3. S-ar putea să nu vezi la început, dar auzi totul
Ai auzit de beneficiile muzicii și vorbitului cât timp este bebelușul în burtică? La aproximativ 4 luni, auzul bebelușului începe să se formeze. De fapt, auzul fătului ar putea fi chiar mai bun decât cel al mamei, în mare parte datorită proximității față de sanctumul interior al sunetului fizic. S-ar putea să auzi aerul care se mișcă și care iese din plămânii mamei sau să auzi stomacul sau chiar și sângele care trece prin propriul cordon ombilical. S-ar putea chiar să poți auzi din punct de vedere psihic gândurile mamei tale.
4. S-ar putea să simți durere când ești născut, dar nimeni nu știe la ce intensitate
Durerea nu este distractivă pentru nimeni. Din aproape toate perspectivele, disconfortul nașterii este deranjant, iar cercetările sugerează că nu este chiar o plimbare la clasa întâi nici pentru bebeluș. Potrivit revistei Time, care a prezentat un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford din 2015, nou-născuții simt într-adevăr durere și răspund în mare măsură ca adulții. Cu toate acestea, îți poți imagina cât de dificilă trebuie să fie o călătorie de câteva ore, cu schimbări bruște de temperatură și posibilitatea de a plia propriul craniu. Vestea bună este că, dacă te doare atunci când te naști, cu siguranță nu îți mai amintești după aceea.
5. Prima urină după naștere poate fi verde, roșie sau portocalie
Nu, nu te naști magician, ci doar ai urina de o culoare ciudată atunci când te naști. Acesta este un fenomen medical destul de comun după naștere. Urina nou-născuților conține uneori cristale de acid uric, care pot apărea ca o pulbere roșie, roz sau portocalie. Anumite alimente saturate cu coloranți, precum sfecla, și suplimentele pe care le consumi în timp ce alăptezi pot colora urina bebelușului în verde și fuchsia. Dacă preferi o culoare normală a urinei, poate că ar trebui să lași deoparte morcovii și rodiile pentru o vreme.
6. Dezvolți deja gusturi culinare sofisticate
Unii oameni vor insista că gusturile culinare sofisticate pot fi dezvoltate numai prin expunerea la preparate exotice și variate. Cu toate acestea, cercetările sugerează că mulți copii dobândesc gusturi exotice cu mult înainte ca prima lingură cu legume sau fructe să le atingă buzele. O astfel de teorie are sens. La urma urmei, se spune că fetușii înghit până la un litru de lichid amniotic pe zi în timpul ultimului lor trimestru. Și, având în vedere că lichidul amniotic poartă arome ale alimentelor pe care le consumă mamele, cum ar fi curry, chimen, usturoi, ceapă și altele, este posibil să se nască aceste gusturi ale bebelușilor.
7. Ești acoperit de o substanță albă, cerată
Cei mai mulți oameni nu se gândesc că bebelușii sunt acoperiți de o substanță cerată, precum păpușile, însă acesta este adevărul. Vernix caseosa, un strat protector pe pielea bebelușului, se formează în uter, fiind un fel de barieră protectivă. Acest strat are avantaje antimicrobiene, așa că nu este recomandată îndepărtarea sa imediat după naștere. Învelișul acționează ca un hidratant și este lăsat uneori timp de 48 de ore.