Ce este stopul cardiac?
Stopul cardiac sau stopul cardio-respirator atunci când inima nu mai funcţionează, persoana afectată nu mai respiră, este de multe ori în stare de inconştienţă şi nu răspunde la stimuli.
De la momentul constatării acestor semne clinice, măsurile de resuscitare trebuie începute imediat, deoarece măresc foarte mult şansele de supravieţuire. Înainte de a începe manevrele de resuscitare trebuie să suni la 112!
Eliberarea căilor respiratorii dacă este cazul şi compresiile toracice care se fac în jumătatea sternului (30 de compresii urmate de două respiraţii) pot salva viata pacientului până la sosirea ajutorului calificat pentru că vor facilita circulaţia sângelui în organism. Vezi la finalul materialului un video explicativ cu manevrele de resuscitare!
Care sunt cauzele stopului cardiac?
Potrivit specialiştilor, cauzele pot să fie numeroase, însă printre cele mai frecvente se numără o tulburare de ritm cardiac majoră şi care se manifestă prin bătăi foarte rapide ale inimii.
De asemenea, o altă cauză mai des întâlnită a stopului cardiac este infarctul miocardic acut, adică acea afecţiune în care artera principală care hrăneşte muşchiul inimii cu sânge (miocardul) este închisă brusc de un cheag de sânge. Printre cauzele principale ale apariţiei infarctului se numără consumul de tutun, alcoolul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi moştenirea genetică.
Potrivit specialiştilor, rata de supravieţuire în cazul unui stop cardio-respirator este de doar 10%, chiar şi în condiţiile în care s-a acţionat rapid asupra problemei şi persoana afectată a ajuns repede la spital.