50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile de inimă, arată un studiu. Află de la Dr. Oz ce să mănânci ca să reduci nivelul colesterului rău şi să nu ai probleme cu hipertensiunea arterială!
50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile de inimă, arată un studiu. Află de la Dr. Oz ce să mănânci ca să reduci nivelul colesterului rău şi să nu ai probleme cu hipertensiunea arterială!
România se află în primele 4 locuri din lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile de inimă. "Din păcate, majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament",
Atenţie la colesterolul mărit!
Dacă depistezi la timp colesterolul şi trigliceridele mărite, urmezi un tratament şi regim alimentar poţi să previi apariţa unei boli de inimă. Reţine! Cu cât este mai mare colesterolul rău (LDL), cu atât mai mare este şi riscul ca tu să faci o boală de inimă. De asemenea, cu cât este mai mic colesterolul bun (HDL), cu atât este mai crescut riscul de boală cardiacă.
Valorile normale ale colesterolului:
- colesterolul total = sub 200 miligrame la decilitru (mg/dl)
- colesterolul rău LDL = sub 100 miligrame la decilitru (mg/dl)
- colesterolul bun HDL = peste 60 miligrame la decilitru (mg/dl)
- trigliceridele = sub 150 miligrame la decilitru (mg/dl).
O dietă care reduce colesterolul "rău" a fost prezentată de celebrul Dr. Oz în cadrul emisiunii sale "The Dr. Oz Show". Iată în ce constă planul de meniu:
MICUL DEJUN
- Terci de ovăz cu fructe uscate;
- 120 mililitri de suc proaspăt stors din fructe sau legume.
Terciul de ovăz este o soluţie foarte bună şi sănătoasă pentru a consuma la micul dejun carbohidraţi complecşi care asigură energie organismului.
GUSTARE
- Baton de cereale integrale;
- 1 banană;
- 1 cească de ceai verde, fără zahăr sau lapte.
PRÂNZ
- Legume preparate la wok sau la abur cu sos simplu pe bază de ulei de măsline şi mirodenii. Poţi să le consumi alături de o porţie de orez brun;
- O salată de crudităţi cu boabe de fasole verde, boabe de năut, verdeaţă, ulei de măsline;
- O felie de pâine integrală (opţional).
Aceste combinaţii pe care le poţi face la masa de prânz îţi vor asigura necesarul de proteine din surse vegetale.
CINĂ
- Lipie umplută cu boabe de fasole neagră, orez brun, brânză degresată şi un sos preparat cu roşii/avocado/ulei de măsline. Sau o porţie de legume la abur amestecate cu mujdei;
- Ciorbă de legume.
GUSTARE
- Hummus (pastă de năut) cu legume crude (morcovi, ţelină beţe şi rădăcină, castraveţi, etc).
Pe lângă aceste alimente pe care trebuie să le consumi este esenţial să fac mişcare în fiecare zi.