Aspirina si afectiunile cardiovasculare
Sănătate · Cardiologie / 21.01.2008

Unele medicamente cardiovasculare actioneaza asemanator medicamentelor antitrombotice, care impiedica celule de sange foarte mici, cunoscute drept trombocitare, sa se uneasca - primul pas catre formarea cheagurilor de sange.

Aspirina este unul din cele mai vechi medicamente, care si in prezent continua sa ne surprinda. Acest medicament comun, necostisitor protejeaza supravietuirorii unui atac de inima de un viitor atac sau chiar de moarte. Astfel, s-a constatat ca aspirina a contribuit la reducerea numarului de decese, care au loc la mai putin de o ora de la un atac de inima.

Aspirina in afectiunile cardiovasculare 

Cu toate ca aspirina este cunoscuta ca fiind cel mai bun medicament antitrombocitar, aceasta, de asemenea, poate sa estompeze inflamatia care este cauza primorala in cazul afectiunilor arterei coronare.


Cercetarile au scos la suprafata evidente clare cu privire la evaluarea aspirinei in prevenirea atacurilor de inima la barbati si tratarea afectiunilor arterei coronare in cazul ambelor sexe. Zeci de studii, care au implicat mii de oameni, au aratat ca dozele mici de aspirina reduc riscul unei afectiuni cardiovasculare sau unui atac de inima cu pana la 25%.

O doza standart de aspirina menita sa protejeze atacul de inima este 81 mg in fiecare zi, cam cat se administreaza unui bebelus.

Un studiu raportat in 2005 a conchis ca evidentele nu sunt extrem de clare cu privire la cum poti preveni atacurile de inima in cazul femeilor. Insa, cu exceptia celor care sunt alergici la aspirina sau iti declanseaza alte probleme, celelalte persoane ar trebui sa ia o aspirina daca:


  • au diabet;
  • au angina;
  • a avut un atac cardiovascular;
  • a avut un infarct sau un preinfarct;
  • a trecut pe langa o afectiune a arterei coronare;
  • prezinta un risc ridicat pentru afectiunile cardiovasculare.


In ciuda beneficiilor aspirinei, aceasta are si cateva efecte secundare. Potrivit evidentelor existente, riscurile sunt mai ridicate in cazul barbatilor decat in cazul femeilor, cel putin in termenii prevenirii primare, adica evitarea unui eveniment cardiovascular.  


Aspirina creste riscul unui atac si aparitia unei afectiuni gastrointestinale semnificante. Chiar si persoanele care se trateaza cu aspirina ocazional si care nu au probleme pot trece prin experiente dureroase daca aspirina este administrata regular pe o lunga perioada de timp.

Particular, Aspirina s-ar putea sa nu fie o buna alegere pentru persoanele care au o hipertensiune necontrolata (cauza principala in cazul unei hemoragii la creier). De asemene, ocazional aspirina irita mucoasa stomacului
fara sa duca la sangerare. Oricum, aceste riscuri pot fi reduse daca este administrata aspirina tamponata, care reduce la minim iritatiile stomacale.


Sfaturi

Daca esti una dintre femeile, care a suferit deja un atac de inima sau alte evnimente cardiovasculare, sfatul este: sa iti administrezi aspirina pentru a reduce riscul unui al doilea eveniment.

Daca iti administrezi aspirina pentru prevenirea unui eventual eveniment sfatul este mai putin clar: vorbeste cu un specialist pentru a pune in balanta beneficiile si riscurile.
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro