Chef Paul Siserman vă recomandă Paella cu caracatiță, pui și chorizo
Reţete · Povestea gustului / 10.02.2017

Nu știu câți dintre voi ați vizitat Valencia. Cei care ați făcut-o, cu siguranță păstrați încă vie amintirea unui oraș extraordinar.

Aceia care aveți în plan, credeți-mă că nu veți regreta. De la arhitectura extraordinară, la Gradinile Turia și până la Bioparc, Valencia știe cum să îți amprenteze amintirile. Așa cum este și firesc, gastronomia te cucerește deopotrivă. Celebra Paella este un preparat dezvoltat în acest oraș. 

Se spune că Paella reprezintă uniunea perfectă între cultura spaniolă, cea a romanilor și cea arăbească. O veche povestire ne relatează cum servitorii regilor mauri au creat preparate din orez amestecând resturile de la grandioasele banchete în oale mari, ca să le poată duce acasă. Unii susțin chiar că numele de Paella își trage originile din arăbescul “baqiyah”, care înseamnă “resturi”. Tradus, Paella se referă la tigaia în care este gătită. 

Așadar, cu gândul la Valencia, la vremurile demult apuse și la savoarea gastronomiei spaniole, vă propun să pregătim Paella cu caracatiță, pui și chorizo. 

Ingrediente:
100 g pulpe de pui sau piept 
250 g baby caracatiță 
80 g Chorizo
50 ml vin alb
2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
1 ceapă tocată mărunt
4 lg mazăre verde
șofran (câteva filamente)
2 lg ulei de măsline
300g orez Arborio

Mod de preparare:

Se pune la hidratat șofranul în 4 linguri de apă călduță. Se spală  bine orezul și se scurge într-o sită. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare unde se adaugă ceapa și ardeii tăiați julien. Se călesc timp de 5 minute. Se adaugă orezul și se toarnă peste 1l de apă clocotită, adăugați șofranul și amestecați. Acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă la foc mic până când orezul este aproape gata. Amestecați din când în când ca să nu se prindă de fundul tigăii. Mai completați cu apă, dacă scade prea mult.
Adăugați vinul, puiul și chorizo și lăsați să mai fiarbă acoperit încă 5-7 minute. Caracatița o trageți la tigaie cu puțin unt, ulei de măsline, sare și piper apoi o adăugați și pe aceasta. Adăugați mazărea verde (dacă este crudă trebuie fiartă puțin înainte), potriviți la gust cu sare și piper, dacă e cazul, și ornați cu verdeață.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman (InkChef)
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro