Familia, un sprijin
"O familie functionala este o structura suficient de puternica incat sa absoarba anxietatea iscata de criza", raspunde terapeutul Vlad Mixich referitor la sfaturile pe care le-ar da unei persoane afectate de criza.
"Prin urmare anxietatea unei astfel de doamne este declansata mai curand de lipsa ei de incredere in rezistenta structurilor familiale", adauga el. Cu alte cuvinte, o familie unita si functionala are mai multe sanse sa treaca cu bine peste greutati. Pe de alta parte, atunci cand apar nelinisti legate de situatia economica, e foarte probabil ca legaturile de familie sa nu functioneze cum trebuie.
Mixich ar sugera, in acest din urma caz, ca persoana sa faca o sedinta de familie in care sa discute cu totii (si catel si purcel) despre fricile si incertitudinile care ii macina.
Psihoterapia poate fi o solutie
"Daca doamna cu pricina este insa in mod direct afectata de criza,daca ea sau un membru al familiei a fost concediat, atunci lucrurile sunt mai complexe si, probabil, i-as recomanda una-doua sesiuni de psihoterapie de familie", spune psihoterapeutul. "Asta i-ar ajuta sa treaca mai usor peste o astfel de criza".
Studiul citat, desfasurat in SUA si Marea Britanie, a constatat ca recesiunea economica le forteaza pe femei sa-si asume roluri crescute si sa munceasca mai mult atat acasa, cat si in afara gospodariei.
Nu doar femeile de cariera sunt afectate, ci si casnicele. Un articol din Marea Britanie citat de associatedcontent.com conchide ca multe casnice au inceput sa-si caute de lucru de la inceputul crizei economice. Criza a provocat o crestere semnificativa a numarului femeilor care castiga bani stand acasa si lucrand prin intermediul computerului.
Dar pentru a trece cu bine peste criza nu ajunge ca femeile sa incerce sa produca mai multi bani. Specialistii avertizeaza ca cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci in aceste conditii economice grele este sa reusesti sa-ti pastrezi o sanatate mintala optima.
Iar cand vine cazul sa apeleze la sfaturile unui psihoterapeut, femeile par mai dispuse sa faca acest pas decat barbatii. Mixich marturiseste ca, indiferent daca e criza economica sau nu, pacientii sai sunt in majoritate femei. "Si nu din cauza ca sunt ele mai fragile, ci din cauza ca sunt mai dispuse sa-si accepte fragilitatea si nevoia de ajutor".