Pentru o persoana singura sau cu probleme, fericirea sau starea de bine pot deveni niste obiective de nerealizat, la care nici nu indrazneste sa se gandeasca. Mai degraba, tot ce isi doreste este o stare de confort sau de liniste (interioara, de cele mai multe ori). Insa, in preajma sarbatorilor, cand totul in jurul tau te obliga parca sa te simti fericit, nevoia asta de fericire poate deveni enervanta, ne poate adanci starea de depresie in care eram deja sau o poate scoate la suprafata, atunci cand ea este mascata.
Pentru o persoana singura sau cu probleme, fericirea sau starea de bine pot deveni niste obiective de nerealizat, la care nici nu indrazneste sa se gandeasca. Mai degraba, tot ce isi doreste este o stare de confort sau de liniste (interioara, de cele mai multe ori). Insa, in preajma sarbatorilor, cand totul in jurul tau te obliga parca sa te simti fericit, nevoia asta de fericire poate deveni enervanta, ne poate adanci starea de depresie in care era
Se stie ca cele mai multe tentative de suicid apar in preajma sarbatorilor. Nu intamplator. Fericirea din jur, faptul ca ceilalti se strang la caselor lor, cu familiile lor face mai evidenta singuratatea, izolarea, neputinta de integrare. Parca nu le mai poti ascunde, dar parca nici nu ai puterea de a lupta cu ele. Cum sa iesi din aceasta situatie?
Incearca sa comunici cu cineva despre ceea ce simti
Nu te ajuta prea mult sa iti tii lacrimile in gat. O sa poti sa te lupti cu ele o perioada, dar vor izbucni cand te astepti mai putin la o reclama tampita, cand un necunoscut te impinge din greseala pe strada sau cand te intreaba un coleg ce faci.
Reusind sa comunici despre cum te simti, o sa ai sansa de a-ti pune gandurile in ordine, de a intelege cauza reala a nefericirii tale si, cine stie, poate vei gasi chiar o solutie de rezolvare a problemelor. Si chiar daca nu se va intampla acest lucru, oricum te va ajuta sa ai alaturi de tine pe cineva care sa te asculte si sa inteleaga ceea ce simti.
Cauta compania unor oameni in preajma carora te simti bine
Nu e un moment bun sa stai in casa sau in camera ta si sa iti rumegi nefericirea. Iesi, foloseste timpul liber pentru a cauta expozitii, manifestari de sarbatori, concerte. Si odata ce ajungi acolo, incearca sa te bucuri de spectacol si de faptul ca poti lua parte la el.
Atunci cand iti vin in minte ganduri negative, care simti ca te coplesesc, straduieste-te sa vezi si partea pozitiva a lucrurilor. Cu siguranta ai devenit o specialista in a vedea ce NU merge bine. Dupa cum vezi, insa, asta nu te prea ajuta. Incearca si invers. Vazand ce merge bine, poate iti dai si sansa de a te simti mai bine.
Glumeste
Uita-te la o comedie frumoasa despre Craciun, asculta o gluma spusa de un coleg de serviciu sau spune si tu una. Umorul e o resursa extraordinara atunci cand esti deprimat. Nu uita insa, ajuta sa inveti din nou sa zambesti sau chiar sa razi, dar nu sa razi de tine.
Ajuta pe cineva
Da, oricat de nefericita ai fi, intotdeauna vor fi oameni si mai nefericiti decat tine cu si mai putine resurse de a depasi aceasta stare. Reusind sa ii vezi vei putea sa nu te mai compatimesti pe tine, macar pentru cateva clipe, ocupata fiind sa ii ajuti pe ei. Poti cauta o fundatie pe la care sa incepi sa treci in aceasta perioada, o casa de copii sau chiar niste vecini despre care stii ca abia se descurca de la o zi la alta. Daca vrei sa ajuti, cu siguranta vei gasi pe cine.
Regandeste sursa nefericirii tale
De exemplu, nu ai prieten si ti se pare ca "normalitate" inseamna sa fii intr-un cuplu. Ca atare, intre timp, esti nefericita, lucru care face foarte putin probabila sansa de a-ti gasi un prieten si uite asa apare un cerc vicios. Da-ti voie sa te simti bine asa cum esti, pentru a putea incepe sa devii cea care vrei sa fii.
Daca pentru tine depresia de sarbatori a devenit deja o traditie, atunci schimba traditia. Nu e prea tarziu. Sarbatori fericite nu e doar o expresie, e ceea ce sarbatorile ar trebui sa fie. Nimeni nu spune ca e usor, dar adevarul este ca merita! Deci, sarbatori fericite si tie.