De ce nu sunt sănătoși oamenii aroganți
Psihologie · Situatii si sfaturi / 01.05.2017

Oamenii aroganți îți vor povesti cât succes au, cât de importanți sunt și cum știu totul despre orice la câteva minute după ce i-ai cunoscut.

Însă de ce nu sunt sănătoși oamenii aroganți?

Ce impact au oamenii aroganți asupra vieții tale?


Oamenii aroganți cred că posedă calități superioare. În multe cazuri, persoanele care suferă de iluzia grandorii vor minți că sunt celebri, bogați sau chiar genii. Din cauza faptului că s-au convins singuri că au aceste calități sau trăsături, oamenii aceștia pot fi extrem de convingători atunci când vorbesc cu alte persoane. Se estimează că 1% din populație suferă de megalomanie, cunoscută și sub numele de tulburare de personalitate narcisistă, deci este inevitabil să întâlnești în mod regulat astfel de oameni.

Dacă nu știi cum să te porți în preajma unei astfel de persoane, este posibil ca stima ta de sine să aibă de suferit de fiecare dată când există o interacțiune. Un om arogant te va provoca să-i contești acțiunile. Iar din cauza faptului că nu vrei să provoci o scenă, vei permite un comportament neadecvat, care te va face să te simți neimportant și inferior. Cu toate acestea, persoana respectivă își va amplifica instantaneu valoarea de sine deja exagerată.

După cum afirmam mai sus, iluzia grandorii este asociată cu tulburarea narcisistă de personalitate. Iar persoanele care suferă de această afecțiune își supraestimează masiv importanța și unicitatea propriei persoane. Acest lucru poate duce la devierea de la un drum normal, o deviere aproape imposibil de rezvolvat. Oamenii aroganți cred mereu că știu cel mai bine totul și se așteaptă să obțină ceea ce vor de fiecare dată.

Cum poți recunoaște oamenii aroganți?


Te întrebi ce modalități de identificare a persoanelor arogante te pot ajuta? Aceste persoane cred ceea ce spun, așa că sunt extrem de convingătoare la suprafață. Cu toate acestea, dacă analizezi afirmațiile lor într-un mod logic și științific, s-ar putea să le expui minciunile cu ușurință.

Oricare dintre afirmațiile de mai jos ar trebui să tragă un semnal de alarmă:

"Sunt o celebritate faimoasă."
"Sunt CEO al unei corporații multinaționale."
"Sunt binecuvântat cu superputeri."
"Sunt membru al unei familii puternice."

Oricare dintre propozițiile de mai sus poate fi valabilă pentru persoana pe care tocmai ai cunoscut-o. Dar care este probabilitatea? În mod statistic, există mai multe șanse să întâlnești o persoană narcisistă care susține lucrurile de mai sus decât o persoană care este cu adevărat astfel. Pentru a afla adevărul, poți pune întrebările astfel încât să îți dai seama dacă persoana respectivă te minte.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro