Cum poti lua rapid decizii mai bune?
Psihologie · Situatii si sfaturi / De Alina Bleaja, 18.01.2008

Iti este greu sa te hotarasti cu ce sa te imbraci in fiecare dimineata? Sau, pornind de la acest banal exemplu, iti este dificil sa iei decizii care tin de viata personala si profesionala? Inseamna ca exista o neconcordanta pe care este necesar sa o rezolvi. In primul rand, trebuie sa stii ca deciziile bune se iau atat "cu mintea, cat si cu inima". Incearca sa tii cont de sfaturile noastre atunci cand ai de luat o decizie importanta in viata.

Ia in calcul toate optiunile


Inainte de a incepe sa tai de pe lista anumite optiuni care nu te avantajeaza, asigura-te ca le-ai luat pe toate in considerare. Adesea, este mult mai util sa iti petreci timpul facand un brainstorming. Exista optiuni la care nu te-ai gandit? Ce altceva ai putea face?


Incepe cu o foaie alba de hartie si noteaza pe ea toate lucrurile la care te poti gandi, legate de decizia pe care urmeaza sa o iei. Concentreaza-ti atentia asupra generarii tuturor posibilitatilor, fara sa devii critica.

Gandeste-te mai mult timp


Cercetarile recente sugereaza faptul ca luam decizii mai bune in momentul in care ne folosim atat de gandirea constienta, cat si de cea inconstienta. Aceasta din urma nu este limitata, astfel incat proceseaza mai mult de unul sau doua lucruri pe moment.

Dupa ce te-ai gandit la mai multe aspecte si le-ai notat pe foaia de hartie, pune pixul jos, indeparteaza-te de birou si fa orice altceva: urmareste un film, citeste o carte sau, efectiv, mergi la culcare.


Elimina din optiuni


Treci din nou in revista optiunile la care ai ajuns. Unele dintre ele ti se par in mod special foarte bune? Subliniaza-le. Altele, dimpotriva, sunt deosebit de rele? Scoate-le din ecuatie. Incearca, treptat, sa jungi la doua sau trei optiuni care ti se par cu adevarat promitatoare.

Avantaje si dezavantaje


Imparte foaia de hartie in doua coloane - una numita "Avantaje" si cealalta, "Dezavantaje". Trage una sau doua linii de demarcatie, obtinand astfel doua sau trei randuri egale ca lungime. Numeste fiecare rand in parte in functie de optiunile pe care le ai la dispozitie.


Noteaza in dreptul fiecareia dintre cele doua sau trei variante finale toate avantajele si dezavantajele la care te poti gandi in legatura cu ele. Cu siguranta, vor exista anumite lucruri care se vor suprapune - avantajele unei optiuni pot fi dezavantajele alteia si tot asa. De asemenea, se vor regasi si aspecte unice pentru fiecare in parte.

La finalul acestei proceduri, va deveni din ce in ce mai evident faptul ca una dintre variantele initiale este mai buna decat celelalte. Cu toate acestea, desi incepi sa ajungi la o concluzie, iti recomandam sa nu sari peste pasul urmator...


Mai gandeste-te


Dupa ce ai facut tabelul respectiv, lasa-l deoparte timp de 24 de ore. Poate ca a doua zi iti vei mai arunca o data privirea asupra lui sau poate ca te-ai hotarat inca de azi. Daca intentionezi sa te uiti din nou pe hartie, asigura-te ca faci acest lucru de la distanta, pentru a nu risca sa intri din nou in dileme...

Insa daca tot nu te simti impacata cu tine si nu poti lua o hotarare, atunci apeleaza la ajutorul unei prietene in care ai foarte mare incredere. Parerea si sfatul cuiva apropiat te pot ajuta sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro