Cum facem fata anxietatii?
Anxietatea, asa cum este prezentata in "Dictionarul de psihologie" al Ursulei Schiopu, este o "stare afectiva vaga, difuza, de neliniste, de apasare, tensiune, ingrijorare si teama nemotivata, fara obiect, care este neconfortanta din punct de vedere psihologic. Sunt dominante sentimentele intense de insecuritate, generate de teama abandonului, pedepsirii, a producerii unor accidente, a unor nenorociri si catastrofe iminente".
Elementul central al anxietatii il constituie ingrijorarile - anxiosii se concentreaza asupra gandurilor negative, consumand in acest mod o mare parte din energia disponibila. Dincolo de discomfortul produs de aceste ingrijorari, performantele acestor persoane devin cu mult sub posibilitatile reale. Anxietatea si nelinistea sunt unele din cele mai mari obstacole in calea fericirii.
Gandirea anxioasa compromite accesul la fericire, genereaza o atitudine de vigilenta incompatibila cu relaxarea si cu linistirea asociate starii de bine. In doze mici, anxietatea este utila, pentru ca ne ajuta sa ne rezolvam problemele, dar exista si persoane ce prezinta hiperanxietate. Acestea manifesta o hipervigilenta la primejdie, care se traduce printr-o supraveghere constanta a mediului inconjurator si o anticipare permanenta a pericolului, ce determina incapacitatea reala de a profita de clipa prezenta.
La anxiosi, nevoia de control exacerbat explica viziunea lor perfectionista asupra existentei. Din punctul lor de vedere, necazurile si obstacolele ar trebui sa poata fi evitate. In situatia in care acestea se produc, inseamna ca persoana respectiva nu a facut ce trebuia sau destinul este deosebit de crud, astfel ca vigilenta lor va fi dubla si nu se vor putea relaxa.
Care sunt metodele prin care puteti face fata anxietatii? Christophe Andre in "Cum sa-ti construiesti fericirea", recomanda:
1. Reflectati, in loc sa va lasati macinati de ganduri.
2. Evitati sa va transformati indoielile in certitudini. Gandirea anxioasa este limitata si nu ia in considerare toate ipotezele posibile, ci pe cea mai amenintatoare, pe care o considera probabila. Psihoterapia il invata pe anxios sa ia in calcul mai multe ipoteze, atunci cand se confrunta cu incertitudini.
3. Refuzati sa vedeti o catastrofa in spatele oricarui incident. Scenariile catastrofale ale persoanelor anxioase nu sunt percepute in mod constient, dar sunt intotdeauna duse pana la capat. Constientizarea acestui mod de functionare ne ajuta sa intelegem ca, daca ne concentram intotdeauna asupra partii rele a lucrurilor, ne amaram inutil viata.
4. Invatati sa aveti incredere. Anxietatea se trateaza prin imbunatatirea tolerantei la incertitudine si invatarea anxiosului sa nu mai vada in mod sistematic pericolul in spatele a ceva nesigur. Opusul anxietatii nu este naivitatea, ci realismul.
O importanta deosebita trebuie acordata dietei, odihnei si exercitiilor fizice. Prin imbunatatirea sanatatii fizice si cultivarea unor atitudini mentale pozitive, cei mai multi dintre noi ne vom putea ameliora starile de anxietate si vom putea reveni la o viata productiva si plina de sens.
Emotiile pozitive si stilul de viata sanatos stimuleaza productia de endorfine care hranesc, efectiv, sistemul imunitar, in timp ce emotiile negative produc vulnerabilitate la astm, artrita reumatoida si cancer.