5 pasi pentru a avea mai multa incredere in tine
Psihologie · Situatii si sfaturi / De Roxana Totolici, 21.01.2008

Atunci cand nu ai incredere in tine, nimic nu iti reuseste sau cel putin nu obtii rezultatele pe care le-ai fi dorit. Cum poti remedia aceasta problema? Iti propunem un program in 5 pasi care te va face sa te simti mai stapana pe tine.

1. Identifica situatiile jenante


Daca te confrunti cu problema lipsei de incredere in fortele tale, primul lucru pe care trebuie sa il faci este un bilant al locurilor, persoanelor si situatiilor care te inhiba. Acest demers consta in identificarea evitarilor cotidiene, in descrierea modului in care lipsa de incredere are efecte in viata de zi cu zi. Multe dintre noi au probleme atunci cand trebuie sa solicite un anumit lucru, sa ideplineasca o sarcina, sa intreprinda un demers, sa danseze sau sa vorbeasca in public.


De fapt, nu putem sa generalizam ci trebuie sa reperam cu precizie acele situatii care ne stanjenesc. Odata ele identificate, vom putea sa ne antrenam incetul cu incetul sa le infruntam pentru ca increderea in sine se naste din lipsa confruntarii cu anumite situatii. Absenta increderii in sine vine din faptul ca evitam sa ne confruntam cu anumite situatii. Atunci cand intervine obisnuita, lucrurile nu ni se vor mai parea atat de dificil de realizat.

2. Accepta-ti defectele


Adesea, absenta increderii in sine este generata si de ideea de a face totul perfect. Oamenii nu indrazneasc sa faca anumite lucruri din teama ca nu le vor duce la indeplinire suficient de bine. De exemplu, nu indraznim sa dansam la o petrecere pentru ca ne gandim ca nu stim sa dansam suficient de bine, nu indraznim sa adresam o intrebare crezand ca nu va fi suficient de inteligenta sau clar formulata.


3. Fii propria ta prietena


Printre eforturile pe care trebuie sa le faci pentru a-ti schimba parerea despre tine, se numara si stabilirea unui raport de prietenie cu tine insati. Cea mai mare parte a celor care nu au incredere in ei, fac acest lucru pentru ca sunt prea exigenti cu propria persoana, se corecteaza si se examineaza fara rezerve. Atunci cand dau gresi, dezvolta un adevarat monolog interior de mustrare si devalorizare care are ca efect direct scaderea increderii in propriile forte.

Trebuie sa inveti sa iti vorbesti exact asa cum i-ai vorbi unei prietene. Atunci cand un amic esueaza sau are probleme, nu ii spui ca nu este capabil de nimic sau ca nu va reusi niciodata. Il sustii, incerci sa identifici de ce nu a reusit si ce trebuie sa faca pentru a obtine rezultate. In plus, folosesti aceste indicii pentru a sublinia schimbarile ce trebuiesc facute si nu pentru a-i demonstra ca este incapabil.


4. Nu repeta greselile


Cei care nu au incredere in ei par adesea indiferenti, dezinteresati, demotivati de un anumit lucru care de fapt le este drag si caruia ar dori sa ii acorde atentie dar nu o fac din teama de a nu esua din nou. De asemenea, au sentimentul ca sunt singurii care se confrunta cu aceasta problema, gandindu-se ca toti ceilalti le sunt superiori si au tendinta sa se compare in mod deloc favorabil cu cei care ii inconjoara.

Daca ai anumite dificultai, cel mai bine este sa vorbesti despre ele prietenilor si familiei, sa ti le explici, sa identifici greselile si sa incerci sa nu le mai repeti. Vorbind despre temerile tale vei descoperi ca nu esti singura care se confrunta cu aceste probleme si vei afla cum fac fata ceilalti. Aceste discutii te vor ajuta sa nu te mai simti singura in fata ostacolelor.


5. Actioneaza exersand


Dupa ce ai reperat situatiile dificile si ai facut cateva eforturi de a te schimba, ultimul pas consta in stabilirea unui program de antrenament pentru a depasi in mod progresiv momentele jenante. Nu vei modifica problema increderii in tine doar gandindu-te la ea, ci actionand. Odata ce ai stabilit lista tuturor acelor situatii pe care ai tendinta sa le eviti, trebuie sa iti fixezi un program strict care te va ajuta sa le depasesti.

De exemplu, daca nu indraznesti sa abordezi oamenii, iti vei propune ca obiectiv sa opresti zilnic pe strada zece persoane pentru a le cere informatii despre o anumita strada, a intrebat cat este ceasul sau orice alta indrumare. Obiectivul nu este obtinerea acestor informatii ci sa te obisnuiesti cu situatia si sa nu mai ai tendinta sa o eviti.

Acest antrenament este similar celui urmat de sportivi. Incepe prin situatii usoare, fara dificultati speciale, pentru a "face incalzirea", continuand, saptamana de saptamana, sa faci progrese. De exemplu, incepe prin a-i aborda mai intai pe trecatorii care par draguti si dornici sa te ajute, pentru ca apoi vei indrazni sa ii abordezi si pe cei grabiti sau cu un aer mai putin prietenos. Cu cat iti vei multiplica programul de antrenament, cu atat vei progresa mai repede.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro