Motivul surprinzător pentru care divorțul se moștenește
Probabil ai observat că unele familii par să fie "bântuite" de problema divorțului.
Părinții care au divorțat tind să aibă copii care la rândul lor divorțează, iar acest tipar se repetă de-a lungul generațiilor.
Psihologii au desfășurat unele cercetări asupra motivelor care duc la destrămarea căsniciei și se pare că genele sunt principalul motiv pentru care divorțul este o temă recurentă în unele familii.
Psihologii au desfășurat unele cercetări asupra motivelor care duc la destrămarea căsniciei și se pare că genele sunt principalul motiv pentru care divorțul este o temă recurentă în unele familii.
Genele ne predispun la divorț
Deși factorii psihologici sunt în continuare relevanți, Dr. Jessica Salvatore, autoarea studiului, și echipa sa de cercetători au descoperit că genele se află la baza riscului de divorț.
De exemplu, persoanele nevrotice au tendința de a-și vedea partenerii într-o lumină negativă, iar nevrotismul se moștenește de-a lungul generațiilor. Acest lucru, în combinație cu alte caracteristici psihologice moștenite genetic, explică motivul pentru care divorțul se poate propaga de la o generație la alta într-o familie.
"În prezent, se consideră că divorțul se 'moștenește' pentru că atunci când crești cu părinți care au divorțat, capacitatea ta de a-ți asuma responsabilitățile unei relații este mai scăzută și îți lipsesc abilitățile interpersonale necesare într-o căsnicie
", declară Dr. Salvatore potrivit redonline.co.uk.
"Ceea ce am descoperit este dovada clară că factorul genetic joacă un rol important în transmiterea divorțului de-a lungul generațiilor. Din acest motiv, încercarea unui terapeut de a îmbunătăți capacitatea de relaționare interpersonală într-un cuplu cu probleme poate că nu este o strategie eficientă", spune specialistul.
În schimb, psihologul consideră că o strategie mai bună de a rezolva problemele maritale este aceea de a trata problemele de personalitate.
"De exemplu, alte cercetări au arătat că persoanele care sunt nevrotice au tendința de a-și percepe partenerii ca având un comportament mai negativ decât în realitate. Prin urmare, rezolvarea unor astfel de probleme de personalitate prin terapie cognitiv-comportamentală poate fi o strategie mai bună decât de a încerca o îmbunătățire a relației", declară Dr. Jessica Salvatore.