Anhedonia sau neputinta de a simti placere
Psihologie · Sentimente si relatii / 23.10.2009

Nu mai simti nicio placere si satisfactie in a face lucruri care in mod firesc iti aduceau o stare de bine? Afla care sunt cauzele acestui simptom de la psihoterapeutul Lena Rusti!

Potrivit psihoterapeutului Lena Rusti, nu putem sa consideram anhedonia o tulburare in sine, ci mai degraba o stare sau un simptom care se pot regasi in mai multe tulburari. "Anhedonia, asa cum ii spune si numele, se manifesta prin neputinta de a simti placere. Unele persoane o descriu ca o stare de apatie accentuata, lipsa de interes sau de motivatie in a face lucruri care in mod firesc aduceau placere sau satisfactie", ne explica psihoterapeutul.

Astfel, persoana care sufera de anhedonie se confrunta cu imposibilitatea de a simti placere in urma unor lucruri considerate placute in viata de zi cu zi, cum ar fi: mancatul, sportul, interactiunea sociala sau sexuala, etc.



Din ce cauze poate sa apara acest simptom?

"Cauza este data de un dezechilibru la nivelul receptorilor dopaminergici", precizeaza psihoterapeutul care atrage atentia ca anhedonia poate sa apara corelata cu tulburari neurologice sau psihice, cum ar fi schizofrenia sau depresia clinica. De asemenea, o alta cauza este data de adictia sau consumul de amfetamine sau cocaina.

Insa, ea poate sa apara si la un organism normal, pe fondul unei oboseli accentuate.

 
Ce este anhedonia sexuala sau ejaculatorie?


Anhedonia sexuala poate sa apara pe fondul unei dorinte sexuale inhibate, dar poate fi produsa si de hiperprolactinemie, un nivel scazut de testosteron, leziuni la maduva spinarii si utilizarea antidepresivelor. "Aceasta problema poate fi una generalizata, adica este modul in care persoana a fost obisnuita inca de la inceputul vietii sexuale sau poate sa apara pe parcurs. Desi se poate intalni si la femei, ea este cel mai adesea corelata cu lipsa placerii la barbati in momentul ejacularii", explica psihoterapeutul Lena Rusti.


De retinut! Rareori se intampla ca la baza anhedoniei sexuale sa fie o cauza organica. Daca in urma unor analize de sange sau un consult la medicul urolog nu se constata probleme de natura organico - fiziologice, singura salvare consta in tratamentul psihoterapeutic.
 

Cum putem trata anhedonia sexuala?
 
Ca orice problema sexuala, cauza poate fi gasita in persoana, dar si in relatie. De aceea, uneori vorbim despre un tratament individual, alteori despre un tratament de cuplu, in care ambii parteneri sa fie implicati si sa gaseasca cauzele psihologice ale problemei lor, cat si o modalitate de a le depasi.


Potrivit psihoterapeutului, tratamentul implica constientizarea inhibitiilor sexuale, a dezinhibitiei in plan sexual, uneori chiar educatie sexuala si de relatie, atunci cand persoana are asteptari si proiectii aberante privind o relatie sau o relatie sexuala. De asemenea, se poate insista pe ideea ca uneori inhibitiile pot veni din neasumarea identitatii sexuale sau din proiectii gresite asupra performantelor sexuale. "Fiecare cauza poate deveni una personala si fiecare in parte poate sa aleaga acceptarea cauzelor si vindecarea, cu limitele pe care le implica factorii personali si de mediu", concluzioneaza Lena Rusti.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro