Exercițiul care poate ameliora depresia
Antrenamentul de forță este bun pentru corpul și mintea ta, potrivit unui nou studiu care a cumulat informațiile din mai mult de 30 de studii publicate anterior.
Lucrarea, publicată în JAMA Psychiatry, a descoperit că antrenamentul de rezistență (RET), bazat pe exerciții cu halterele și antrenamentul de forță, este asociat cu o reducere semnificativă a simptomelor depresiei. De asemenea, are și beneficii fizice, cum ar fi întărirea oaselor și prevenirea afecțiunilor cronice. Iată ce presupune exercițiul care poate ameliora depresia!
Care este exercițiul care poate ameliora depresia?
Brett Gordon, primul autor al lucrării și un cercetător postuniversitar în cadrul departamentului de educație fizică și științe sportive de la Universitatea din Limerick, Irlanda, este de părere că antrenamentul de rezistență este un remediu pentru depresie, constatările fiind convingătoare, în special pentru că acest antrenament este accesibil și poate fi făcut chiar și la domiciliu.
Și se pare că funcționează la fel de bine ca tratamentele primare pentru depresie, care includ antidepresivele și terapiile comportamentale. Deoarece studiul s-a bazat pe cercetări din trecut, nu s-a putut identifica exact care este relația cauză-efect. Dar alte cercetări sugerează că, prin creșterea fluxului de sânge către creier, exercițiile fizice pot schimba structura și funcția creierului, pot crea noi celule ale creierului și pot declanșa eliberarea de subtanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit, cum ar fi endorfinele.
Gordon și colegii săi au analizat 33 de studii clinice, care au cuprins aproape 2.000 de participanți în total, examinând astfel efectele antrenamentului de forță asupra simptomelor depresiei. Aceștia au constatat că antrenamentul de forță este asociat cu ameliorarea simptomelor depresive, cum ar fi o stare de spirit proastă, pierderea interesului pentru activități și o valoare de sine scăzută, indiferent de vârsta, sexul, starea de sănătate și puterea participanților.
În mod interesant, îmbunătățiri mai mari au fost înregistrate în rândul adulților cu simptome depresive care indicau o depresie ușoară până la moderată, sugerând faptul că aceste exerciții pot fi deosebit de eficiente pentru persoanele cu simptome depresive mai intense. Având în vedere că cercetătorii au observat îmbunătățiri asociate cu o gamă largă de exerciții de forță, Gordon a dezvăluit că nu poate numi un singur regim de mișcare ca fiind cel mai bun exercițiu pentru sănătatea mintală a pacienților. Cu toate acestea, există dovezi care să susțină efectele rutinelor mai scurte de 45 de minute. Specialiștii recomandă totuși antrenamente de forță pentru cel puțin două zile pe săptămână, efectuând 8 până la 12 repetări pentru 8-10 exerciții diferite de forță de fiecare dată.
În timp ce studiul actual a examinat în mod special antrenamentul de forță, multe dovezi sugerează că alte forme de activitate fizică, precum exercițiile aerobice, cardio și yoga, pot ameliora simptomele depresiei. O analiză secundară inclusă în studiul acesta nu a constatat nicio diferență semnificativă între efectele antrenamentului de forță și cele ale exercițiilor aerobice pentru ameliorarea simptomelor depresiei. Desigur, factorii care dictează sănătatea mintală sunt complicați. Este posibil ca ridicarea greutăților să nu fie suficientă pentru a elimina în întregime simptomele depresiei și poate fi dificil să găsești energia sau motivația de a începe un nou regim de exerciții dacă te lupți deja cu depresia. Cu toate acestea, Gordon este de părere că noul studiu întărește argumentul potrivit căruia antrenamentul de forță poate fi un instrument puternic când vine vorba de îmbunătățirea sănătății mintale.