De câte feluri poate fi karma?
Karma este legea cauzalității morale. Aceasta este o doctrină fundamentală în budism. Această credință exista în India înainte de apariția lui Buddha.
Cu toate acestea, Buddha a fost cel care a explicat și a formulat această doctrină în forma completă pe care o avem astăzi.Câte tipuri de karma există?
În general, toate acțiunile bune și rele reprezintă karma. Acțiunile involuntare, neintenționate sau inconștiente nu constituie karma, deoarece voința, cel mai important factor în determinarea karmei, este absentă. Karma nu se referă doar la acțiunile trecute. Aceasta cuprinde atât faptele trecute, cât și cele prezente. Prin urmare, într-un fel suntem rezultatul a ceea ce eram și vom fi rezultatul a ceea ce suntem. Însă în totalitate.
1. Karma reproductivă
Fiecare naștere este condiționată de o karma trecută bună sau rea, care a predominat la momentul morții. Karma care condiționează nașterea viitoare se numește karma reproductivă. Moartea unei persoane este doar un sfârșit temporar al unui fenomen temporar. Deși forma actuală piere, o altă formă îi ia locul, în funcție de vibrația gândirii potențiale generată la momentul morții. Acest ultim gând este numit tehnic karma reproductivă.
Karma reproductivă este cea care produce agregate mentale și materiale în momentul concepției. Conștiința inițială, care este cunoscută precum conștiința renașterii, este condiționată de această karma reproductivă. Se crede și că sexul unei persoane este determinat de karma la concepția ființei. Durerea și fericirea pe care le trăiește acea persoană sunt consecința inevitabilă a karmei reproductive.
2. Karma de susținere
Este vorba despre cea care se apropie de karma reproductivă și o susține. Nu este nici bună, nici rea și menține acțiunea karmei reproductive în timpul vieții. Imediat după naștere până în momentul morții, karma de susținere este corelată cu cea reproductivă. O karma morală de susținere asistă la oferirea sănătății, bogăției, fericirii etc. O karma imorală de susținere va asista la durere, supărare etc.
3. Karma obstructivă sau contraactivă
Aceasta, spre deosebire de karma de susținere, tinde să slăbească, să întrerupă și să întârzie karma reproductivă. De exemplu, o persoană născută cu o karma reproductivă bună poate fi supusă anumitor afecțiuni, fiind împiedicată astfel să se bucure rezultatele fericire ale acțiunilor sale bune. Pe de altă parte, o persoană care se naște cu o karma reproductivă rea poate duce o viață confortabilă ca rezultat al karmei obstructive bune prevenind influența karmei reproductive rele.