Cum să explici culorile unei persoane care nu vede
Psihologie · Legatura minte-trup / 26.09.2017

Cum îi poți explica unui nevăzător ce sunt culorile? Este o provocare ce face inutile toate exemplele pe care le-am folosi în mod normal.

Nu poți spune că verdele este culoarea frunzelor sau albastrul este culoarea mării pentru că oamenii care nu văd nu cunosc toate acestea. Dar sigur le-au simțit. 

Culorile și emoțiile au multe în comun. Iar o postare pe site-ul li.st demonstrează conexiunea puternică dintre culori și ceea ce simțim. "După ajutorul unui doctor excelent și multă muncă, acum pot vedea bine", a scris pe acest site un  user cu numele Asley, potrivit sbs.com.au. "Dar pentru o vreme, în copilărie, după o perioadă în care nu vedeam nimic, a urmat o etapă în care totul era lumină sau întuneric
"

În acea perioadă, Ashley a explicat că familia și prietenii s-au străduit să o ajute să înțeleagă culorile, transformându-le în senzații. Iată câteva dintre acestea:

Roșu

"M-au dus în plin soare. Mi-au spus că acea căldură pe care o simt este roșie. Mi-au explicat că roșul este culoarea unei arsuri de la căldură, a rușinii și chiar a furiei", a spus Ashley.

Albastru

"Mi-au băgat mâinile în piscină. Mi-au spus că acea senzație pe care o simt când înot, acea răcoare este albastru. Albastru se simte precum relaxarea", a scris utilizatoarea li.st.

Verde

"Mi-au dat în mâini frunze și iarbă udă. Mi-au spus că verdele se simte precum viața. Până în prezent, este una dintre culorile mele preferate", a povestit Ashley.

Această postare ne amintește faptul că o culoare nu este ceva strict vizual. O cameră va părea relaxantă sau energizantă, veselă sau posomorâtă în funcție de culoarea pereților.

În cadrul unui studiu realizat în 2010, cercetătorii i-au rugat pe subiecți să aleagă un punct de pe roata culorilor care să descrie cel mai bine felul în care se simt. Majoritatea oamenilor sănătoși au ales nuanțe deschise de galben, în timp ce oamenii care sufereau de anxietate sau depresie au ales tonuri de gri. Iar acest lucru este reflectat și de expresiile pe care le folosim des: "vede roșu în fața ochilor", "s-a făcut verde de invidie" sau "e negru de supărare". Dar aceste asocieri dintre culori și emoții nu sunt general valabile. De exemplu, în cadrul unui alt studiu realizat în 2012 s-a descoperit că unii oameni asociază culoarea verde cu fericirea, iar în cazul unui sondaj pe Reddit, userii au descris iubirea ca având culoarea albastru închis, iar tristețea a fost asociată cu mov.

Legătură dintre culori și emoții este atât de strânsă încât nu le putem percepe separat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro