Astăzi este Lunea Albastră, cea mai deprimantă zi din an
Psihologie · Legatura minte-trup / 15.01.2018

15 ianuarie 2018 este 'cea mai deprimantă zi din an', numită și Lunea Albastră.

Acest termen a fost inventat de psihologul Cliff Arnall în anul 2005, atunci când o companie britanică de turism i-a cerut să creeze o formulă științifică prin care să afle care este cea mai deprimantă zi din an, potrivit The Guardian

Specialistul a luat în calcul starea vremii, datoriile, timpul trecut de la Crăciun, timpul trecut de la rezoluțiile de Anul Nou care nu au fost respectate, nivelul motivației și nevoia de a face schimbări în viață. A ajuns la concluzia că cea de-a treia zi de luni din ianuarie este percepută ca fiind cea mai tristă zi a anului. Același psiholog a desemnat perioada din jurul zilei de 24 iunie ca fiind cea mai fericită din an.

Vremea întunecată și frigul pot avea un efect important asupra stării de spirit, mai ales asupra persoanelor care sunt meteosensibile și sunt afectate de schimbările de vreme. Dar este esențial să înțelegem că dincolo de stabilirea acestei date, care a fost determinată de colaborarea cu o companie și a avut inițial un scop de promovare, depresia este o afecțiune serioasă, care se poate instala în oricare zi a anului, indiferent de vreme sau anotimp, avertizează specialiștii theguardian.com.

Pentru a preveni și a împiedica instalarea depresiei, este necesar să faci câteva schimbări în stilul tău de viață. Unele activități te pot ajuta să ții la distanță depresia. Iată ce să încerci:

Plimbările

Mișcarea și exercițiile fizice au ca efect stimularea producției de endorfine, substanțe care îți oferă o stare de bine. Câteva minute de mers pe jos în fiecare dimineață și seară te vor ajuta să te simți mai bine, indiferent de perioada anului.

Timpul petrecut în natură

Petrece timp în aer liber, înconjurat de natură. Viața în mijlocul unui oraș aglomerat ar putea avea ca efect accentuarea simptomelor depresiei. De aceea ar trebui să mergi des în parcuri, în zonele din afara orașului sau în excursii în natură. Astfel de activități te vor ajuta să-ți eliberezi mintea de gânduri negative, să te reconectezi cu natura și să te simți mai fericit.

Voluntariatul

Atunci când te confrunți cu stări depresive, este dificil să apreciezi ceea ce ai. Poți trece cu vederea lucrurile bune din viața ta, pentru care ar trebui să fii recunoscător. Tocmai de aceea, altruismul și acțiunile de voluntariat prin care să ajuți oameni aflați în dificultate te vor ajuta să vezi viața cu alți ochi și să fii mult mai recunoscător pentru ceea ce ai deja.

Alimentația sănătoasă

O stare depresivă poate fi accentuată nu doar de ceea ce se întâmplă în jurul tău, dar și de ceea ce se întâmplă în corpul tău. Iar alimentația sănătoasă este cea mai eficientă cale prin care te asiguri că organismul tău primește nutrienți esențiali, iar tu vei fi puternic atât fizic, cât și psihic.

Comunicarea

Este extrem de important să vorbești despre ceea ce simți dacă te confrunți cu stări depresive. Discută cu persoanele apropiate, cu cei din familie sau prieteni, dar și cu un psiholog dacă simți că ești copleșit de emoții negative. Depresia nu trebuie sub nicio formă ignorată, ci este o afecțiune care necesită tratament.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro