Semne că ai crescut într-o familie toxică
Definiția simplă a unei familii toxice presupune o familie care te descurajează, te face să nu ai încredere în tine, astfel încât ești nevoit să dezvolți un sine fals. Însă ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că poți fi cine vrei să fii, însă mulți oameni au limitări inconștiente, din cauză că au crescut într-o familie toxică, care le-a cerut subliminal să se adapteze nevoilor unor sau mai multor membri ai familiei.
Cum îți dai seama că ai crescut într-o familie toxică?
1. Îți petreci prea mult timp încercând să le faci altora pe plac
Te simți vinovat să faci lucruri pentru tine. Te simți vinovat să te enervezi pe oameni pe care nu crezi că ar trebui să fii nervos. Și te simți vinovat când alții sunt supărați. Acest comportament este cauzat de o gândire greșită, conform căreia ești responsabil pentru sentimentele altor persoane. Ai fost învățat să faci ceea ce este imposibil de făcut pentru ca ceilalți să se simtă fericiți. Și te-ai pus întotdeauna pe locul doi.
2. Tinzi să alegi persoane care au probleme cu reciprocitatea
Simți în mod constant că relația în care ești este neuniformă și te face nefericit. Dar din cauza falsului tău sentiment de vinovăție și responsabilitate, rămâi prea mult timp în aceste relații inegale, crezând că este de datoria ta să nu renunți.
3. Există prea mult conflict în relațiile tale intime sau deloc
Dacă te plângi mereu și te cerți cu partenerul fără să îl asculți sau fără să găsiți vreo soluție, s-ar putea să provii dintr-o familie în care oamenii erau foarte reactivi și nu știau cum să se calmeze. Dacă nu există niciun conflict și lucrurile sunt întotdeauna plăcute, s-ar putea să provii dintr-o familie în care emoțiile erau ascunse sub preș și nu erau discutate. Relațiile în care nu există conflicte și relațiile în care există prea multe conflicte pot fi nesatisfăcătoare și te pot drena emoțional.
4. Îți impui limite foarte înalte și ai tendința să fii o persoană perfecționistă
Acest comportament indică fie că ai fost supraevaluat, fie subevaluat. Dacă ai fost supraevaluat, părinții tăi făceau un eveniment din fiecare dintre realizările tale și păreau că se bucură chiar mai mult de acestea decât tine. Dacă ai fost subevaluat, ai simțit că nu vei fi niciodată suficient de bun. În ambele cazuri, nu ai învățat ce înseamnă să fii apreciat pentru cine ești cu adevărat.
5. Îți este greu să te relaxezi
Dacă te oprești vreodată, poți observa cât de greu îți este să te relaxezi. Cu toate acestea, persoanele care au adesea această problemă sunt într-o mișcare perpetuă, întotdeauna având mai multe lucruri pe lista lor decât le permite timpul.
6. Ești extrem ca părinte
Ori ești prea relaxat, lăsându-ți copiii să îți conducă viața, ori o conduci ca o tabără militară, împiedicând astfel spiritul spontan al copiilor tăi. În acest caz, provii dintr-o familie dintr-o extremă sau din cealaltă. Ori acest lucru, ori fiecare părinte a reprezentat o extremă și nu au dezvoltat o perspectivă comună.